Recalcularea pensiilor în România a generat controverse și nemulțumiri, în special în rândul pensionarilor care au lucrat în condiții speciale de muncă și care, în urma noii formule de calcul, nu vor avea parte de majorări ale pensiilor. Potrivit digi24.ro, aproape 800.000 de pensionari se află în această situație, iar noua formulă de calcul nu le este favorabilă, având în vedere stagiile mai scurte de cotizare.
Cu toate acestea, președintele Casei Naționale de Pensii, Daniel Baciu, a subliniat că majoritatea pensionarilor vor avea de câștigat în urma recalculării. "În general, toate televiziunile văd această parte cu 700.000 de pensionari, neluând în calcul că peste 3,8 milioane de oameni vor avea pensii crescute. S-a făcut o campanie negativă asupra acestei legi, neţinând cont de elementele pozitive pe care le are şi luând în calcul doar aceste cazuri," a declarat Baciu.
Baciu a adăugat că recalcularea pensiilor a fost concepută pentru a reduce inechitățile din sistem. „Ne-am gândit să facem dreptate în rândul pensionarilor, să eliminăm aceste inechităţi, iar în momentul în care vor ajunge şi cei care sunt jos cu pensia acum, vorbim de 3,8 milioane de pensionari, îi vor ajunge pe cei care au nivelul înalt al pensiilor, pentru că aceşti 700.000 sunt cu pensii mari, pentru că au avut avantaje şi beneficii în timpul pensionării. Nu sunt defavorizaţi. Cei cărora le cresc pensiile, nici acum nu îi vor ajunge din urmă pe cei 700.000,” a explicat el.
Pe de altă parte, fostul ministru al Muncii, Raluca Turcan, a evidențiat că scopul recalculării pensiilor a fost eliminarea inechităților din sistem și introducerea echității bazate pe contributivitate. „Pentru toţi pensionarii din România cresc în momentul indexării, prin recalculare se urmăreşte introducerea echităţii pe bază de contributivitate. Încă de când am introdus reforma pensiilor în PNRR, principiul a fost: la muncă egală şi contribuţie egală să fie pensie egală, pentru păstrarea echităţii în sistemul de pensii,” a declarat Turcan.
Raluca Turcan a mai precizat că prin recalculare se ajustează pensiile care au avut o contributivitate mai mare, luându-se în considerare noi factori precum acordul global sau al treisprezecelea salariu.
Totuși, pensionarii care au lucrat în industrii precum mineritul, mecanica de locomotivă, industria nucleară, siderurgică sau petrolieră, unde condițiile de muncă au fost speciale, au observat o scădere a cuantumului pensiei chiar și cu 25% față de suma aflată anterior în plată. Acești foști angajați realizau stagiul complet de cotizare după 15-20 de ani de muncă, însă noua recalculare îi încadrează acum cu un stagiu incomplet de cotizare, care este de 25 de ani.
Este important de menționat că, deși cuantumul pensiei este micșorat pe hârtie, acești pensionari vor continua să primească aceeași sumă ca și până acum.
Recalcularea pensiei 2024
Toate pensiile din sistemul public de pensii vor fi recalculate începând cu 1 septembrie 2024. Recalcularea se va face conform noii formule de calcul, care ia în considerare:
- Valoarea punctului de pensie: 2.032 lei (începând cu 1 ianuarie 2024)
- Punctajul mediu anual: calculat pe baza stagiului de cotizare și a veniturilor din contribuții
”Din septembrie majoritatea pensionarilor vor primi pensii majorate. Dintre cele 4.609.830 de pensii din sistemul public de pensii, 3.806.270, adică 82,56%, au fost majorate ca urmare a recalculării. În iulie 2024, pensia medie era 2.250 de lei. În septembrie 2024, pensia medie creşte la 2.761 de lei. Pentru cei 3,8 milioane de pensionari care beneficiază de majorări, creşterea medie de pensie este de 622 de lei.
Astăzi am aprobat în Guvern Memorandumul pentru majorarea limitelor de credite de angajament pentru bugetul asigurărilor sociale de stat pentru luna august 2024. Este doar o operaţiune contabilă care ne permite majorarea limitelor de credite cu suma de 600 de milioane de lei pentru plata primei tranşe de pensii aferente lunii septembrie recalculate în conformitate cu prevederile Legii 360/2023 privind sistemul public de pensii”, declara ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, la finalul şedinţei de Guvern din 14 august.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!