Aproximativ 5 milioane de pensionari români vor primi, începând de luna viitoare, adeverințele din care vor afla ce pensie primesc după recalculare. Se întâmplă cu o întârziere de mai bine de o lună. Recalcularea ar trebui finalizată până la 1 septembrie. Însă, niciun român nu va avea o pensie mai mică, a explicat, la Digi24, Daniel Baciu, președintele Casei Naționale de Pensii Publice.
„Lucrul acesta este prevăzut clar în lege. Noi respectăm exact legea, vorbim de legea 360. Dacă de această formulă de calcul există un cuantum al pensiei mai mic decât cel aflat în plată în prezent, lucrurile sunt foarte clare. Pensionarii rămân cu pensia cea mai avantajoasă în plată. Noutatea este că la acel număr de puncte pe care fiecare pensionar îl are pe decizia de pensionare în prezent, se adaugă aceste puncte de stabilitate. Totalul, rezultat, se înmulțește cu valoarea punctului de referință, cu acel VPR”, a spus Baciu.
În cazul românilor care au stagii de cotizare de peste 40 de ani, valoarea pensiei s-ar putea chiar dubla, mai spune președintele Casei Naționale de Pensii Publice.
„Unde avem contributivitate, stagii de cotizare peste 40 de ani, și faptul că a contribuit în sistem pe salariu minim pe economie, acolo creșterile vor fi substanțiale, vor fi chiar 100%. Pentru că avem acest bonus, să-l numim așa, punctele de stabilitate, pentru că, de fapt, aceasta este principala noutate survenită în noua lege a pensiilor, pentru că, cu aceste puncte de stabilitate, încercăm să prelungim viața activă fiecăruia dintre viitorii pensionari asigurând în același timp și sustenabilitatea sistemului. Pentru că cei care rămână în activitate vor avea niște pensii considerabil mai mari decât cei care optează să iasă la pensiile la vârsta standard prevăzută de lege”, a mai spus Baciu.
Toate pensiile din sistemul public de pensii vor fi recalculate începând cu 1 septembrie 2024. Recalcularea se va face conform noii formule de calcul, care ia în considerare:
- Valoarea punctului de pensie: 2.032 lei (începând cu 1 ianuarie 2024)
- Punctajul mediu anual: calculat pe baza stagiului de cotizare și a veniturilor din contribuții
Citește și
- Pensia minimă în România 2024: Tot ce trebuie să știi
- Ce pensie va avea un angajat care a muncit 35 de ani pe salariu minim pe economie
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!