Un copil de doi ani din Capitală a fost diagnosticat cu tuse convulsivă și rujeolă. Acesta nu a fost vaccinat de la naștere. De asemenea, fratele său, în vârstă de zece ani, a fost diagnosticat și el cu tuse convulsivă.
Managerul Spitalului de Boli Infecțioase "Victor Babeș" din București, prof. dr. Simin Aysel Florescu, a declarat într-un interviu că micuțul de doi ani a fost tratat rapid, evitând astfel complicațiile severe. Cu toate acestea, prof. dr. Florescu avertizează că alte cazuri similare ar putea necesita internare la terapie intensivă.
„Am avut acum un copil de doi ani nevaccinat, provenit dintr-o mamă la care nici nu ştim istoricul de vaccinare, şi care are concomitent rujeolă şi tuse convulsivă, iar fratele lui de zece ani are şi el tuse convulsivă. Cel cu ambele boli în acelaşi timp nu are niciun fel de vaccin de când s-a născut, pânp la vârsta de doi ani.
Mijloacele moderne de diagnostic molecular ne-au ajutat să-i punem foarte repede diagnosticul de certitudine în ceea ce priveşte tusea convulsivă, dar asta nu înseamnă că putem merge aşa, pentru că aceste cazuri puteau fi foarte frumos evitate printr-o schemă decentă, civilizată, de vaccinare, aşa cum este asigurată cea din programul naţional de vaccinare din ţara noatră.
Nu a avut criterii suplimentare de severitate, dar nu este normal ca acest lucru să se întâmple, nu este normal ca aceşti copii să nu fie vaccinaţi şi să provină şi dintr-o mamă nevaccinată pentru că se întâmplă adevărate tragedii, se pot întâmpla focare din ce în ce mai mari, în familii, în colectivităţi, care vor merge progresiv, dacă nu se întrerupe treaba asta. Deci vaccinarea copiilor şi vaccinarea gravidelor ar scădea ritmul de transmitere al infecţiei, cel puţin pentru tusea convulsivă.
Să nu uităm că, dacă aceste cazuri încă nu sunt de ATI, asta nu înseamnă că altele nu vor fi. Tusea convulsivă este o boală periculoasă”, a explicat Dr. Simin Aysel Florescu.
Creșterea numărului de cazuri de tuse convulsive în România
În ultima perioadă, spitalul a tratat mai multe cazuri de tuse convulsivă, inclusiv din județele Giurgiu și Teleorman. Conform Institutului Național de Sănătate Publică (INSP), în primele patru luni ale acestui an au fost raportate 112 cazuri de tuse convulsivă, de șapte ori mai multe decât în aceeași perioadă a anului trecut. Sunt de 7 ori mai multe cazuri faţă de cazurile înregistrate în total, în tot anul trecut, 16 cazuri. Au fost înregistrate şi două decese, ambele la sugari.
Cele 112 cazuri au fost raportate în 22 de judeţe, cu incidenţă foarte diferită de la un judeţ la altul. Din numărul total de 112 cazuri 78% nu aveau nicio doză de vaccin în antecedente, deşi procentul optim era de 95% cu cel puţin o doză de vaccin. Luni, 13 mai erau înregistrate în judeţul Timiş 24 de cazuri, fiind judeţ fruntaş la acest capitol. 7 cazuri erau înregistate şi în judeţul Iaşi. Un singur caz este înregistrat şi în Alba, fiind vorba despre un copil nevaccinat.
Prof. dr. Florescu subliniază importanța vaccinării pentru prevenirea acestor boli. Ea explică faptul că diagnosticul rapid al tusei convulsive a fost posibil datorită tehnologiilor moderne, dar prevenirea rămâne esențială. Vaccinarea copiilor și a femeilor însărcinate ar reduce semnificativ riscul de transmitere a bolilor infecțioase.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!