Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) a tras un semnal de alarmă: Europa se confruntă cu o epidemie de tuse convulsivă, boală infecțioasă gravă care afectează plămânii și căile respiratorii. Din păcate, 11 sugari și 8 adulți vârstnici au decedat deja din cauza acestei afecțiuni.
România nu este scutită de pericol. Medicul infecționist Simin Florescu a declarat pentru Știrile DIGI FM că nevaccinarea este principala cauză a răspândirii bolii în țara noastră. Bebelușii sunt cei mai vulnerabili la infecție, fiind expuși riscului de complicații severe și chiar deces.
„Există o scădere a acoperirii vaccinale, acesta e principalul motiv la noi în țară. Dar dacă vorbim de tubări de bebeluși, simptomele nu sunt cele la care ne-am aștepta la o tuse convulsivă sau tuse măgărească, ci sunt tulburări respiratorii care pot duce chiar la stop respirator la bebeluș, deci nu sunt ușor de recunoscut de către oameni, dar o stare de rău a copilului care nu se mai alimentează, e agitat și într-un final începe să aibă tulburări respiratorii”, a spus medicul Florescu.
Simin Florescu a mai explicat și cum putem preveni tusea convulsivă la bebeluși.
„Trebuie să primească prima doză de vaccin la vârsta de două luni și din moment ce prima doză de vaccin este dat abia la vârsta de două luni, evident că în primele două luni din viață este expus. Cele două luni în viață pot fi acoperite de vaccinarea mamei în timpul sarcinii și de vaccinarea tuturor celor din familie, părinte, bunicii, alți frați mai mari. În acest fel se creează o imunitate care vine protejat copilul în primele două luni de viață, până când începe să-și capete propria imunitate post-vaccinală. Și prin prezentarea la medic, cât mai rapid, cu putință, dacă vorba de adus, dar și de copil, într-o stabilirea unui diagnostic, chiar și un tratament rapid”.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!