De luni dimineață, copiii din întreaga țară ar trebui să se testeze înainte de începerea orelor. Desigur, cei care acceptă să folosească testele pentru salivă, pentru că măsura nu este una obligatorie. Folosirea testelor pentru salivă la școală are încă o mulțime de necunoscute atât pentru părinți, cât și pentru elevi.
Testele pentru salivă au fost distribuite școlilor la finalul săptămânii trecute, iar din 6 decembrie 2021 va începe toată această procedură de testare. Recomandarea este ca fiecare elev să se testeze de 2 ori pe săptămână, iar zilele stabilite sunt luni și joi. Ministrul Educației a precizat că au fost cumpărate teste și pentru profesori, învățători și personalul nedidactic din școli. Așadar și aceștia ar trebui să se testeze la fel ca elevii.
Cine semnează pentru primirea testelor? Nu există o procedură stabilită. Elevii de liceu primesc testele de la profesori, în cazul copiilor de gimnaziu testele le sunt înmânate părinților. Unora li s-a cerut să semneze pentru ele, însă sunt și situații în care testele le-au fost puse elevilor mici în ghiozdan pentru a fi duse acasă.
Una dintre cele mai mari îngrijorări este cine va verifica dacă testele sunt sau nu bine făcute? În unele școli testarea se va face în clasă, însă foarte multe au decis ca elevii să se testeze acasă. Astfel că depinde totul de adultul care supraveghează procedura. Acesta trebuie să se asigure că testul este folosit corect.
Testarea se bazează pe buna credință a părinților. Cine garantează că un părinte trimite rezultatul corect al testului? La această întrebare autoritățile spun că fac apel la responsabilitatea părinților, să se asigure că elevii se testează de 2 ori pe săptămână și să comunice rezultatul întocmai.
Ce se întâmplă dacă un test iese pozitiv? Procedura este cea standard. Rezultatul trebuie confirmat de un test PCR. Școala însă nu pune la dispoziția copiilor și acest tip de test și nici nu suportă costurile. Părinții sunt cei care vor plăti testul PCR în cazul în care copilul are un rezultat pozitiv la testul de salivă.
Se închide sau nu clasa dacă un elev este pozitiv? Cursurile respectivei clase se suspendă pentru 2 săptămâni abia în momentul în care exista un rezultat pozitiv la un test PCR.
De ce nu există o procedură standard legată de comunicarea rezultatelor? În unele școli părinților li s-a cerut să comunice doar rezultatele pozitive, altele cer toate rezultatele. Unele unități de învățământ au cerut ca părinții să noteze și data pe test pentru a se asigura că nu va fi fotografiat acelașă răspuns și data viitoare, altele însă nu au luat această măsură. Nu există o procedură unitară, fiindcă decizia a fost ca fiecare școală să fie lăsată să se organizeze după cum consideră pentru testarea elevilor.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!