Emilia Șercan a reacționat după ce Consiliul Național de Etică a decis că Lucian Bode nu a plagiat. Jurnalista cataloghează verdictul ca fiind unul „rușinos” și spune că în viitor o să vedem „că mediul academic românesc e plin de erori de citare, noul eufemism al plagiatului”.
Ieri, Consiliul Naţional de Etică a Cercetării Ştiinţifice, subordonat Ministerului Cercetării (si condus de condus de liberalul Sebastian Burduja), a stabilit că Lucian Bode nu a plagiat în volumul care conține lucrarea sa de doctorat, însă teza are „erori de citare şi un stil neuniform de citare”. Ministrul de Interne susține că a fost victima unei campanii politice „mizerabile”, duse împotriva sa de USR și de „asociații USR”.
Emilia Șercan a postat, pe pagina sa de Facebook, o analiză scurtă a verdictului dat de Consiliul Naţional de Etică a Cercetării Ştiinţifice:
Câteva detalii despre cazul plagiatorului declarat neplagiator printr-un rușinos verdict al Consiliului Național de Etică a Cercetării Științifice, până îmi fac timp să analizez decizia in extenso:
1. Consiliului Național de Etică s-a autosesizat cu privire la cartea plagiatorului după ce plagiatorul a reclamat la Consiliu decizia UBB prin care a fost declarat plagiator.
2. Plagiatorul a dat Consiliului Național de Etică în judecată la Curtea de Apel București, contestând autosesizarea, dar a pierdut. Dacă ar fi câștigat, decizia de neplagiat nu mai putea fi dată. Ce ironic!
3. Ministerul Cercetării, condus de Sebastian Burduja, care are în subordine Consiliului Național de Etică, a refuzat să-i semneze mandat de reprezentare consilierului juridic pentru a reprezenta Consiliul în instanță, așadar Consiliul nu a fost reprezentat.
4. La ședința în care s-a votat mizerabila decizie a participat secretarul de stat Andrei Alexandru (PSD) care le-a transmis membrilor Consiliului Național de Etică că trebuie să respecte dreptul la apărare al plagiatorului, să se ocupe doar de membrii comunității academice – plagiatorul încercase să convingă instanțele că el nu e membru al comunității academice – argument adus în baza unei cereri depuse la Consiliu de către plagiator chiar în acea zi. Ce coincidență!
5. Eforturile au fost în zadar pentru apărând un politician plagiator, membrii Consiliului Național de Etică au deschis calea apărării plagiatorilor din mediul academic, mult mai mulți decât cei din politică.
Mizerabila decizie a Consiliului Național de Etică a Cercetării Științifice invocă erori de citare, ceea ce a invocat și UBB în prima sa decizie.
Placa erorilor de citare a fost introdusă prima dată în draftul legii învățământului superior de plagiatorul dublu academician Cîmpeanu, apărătorul suprem al plagiatorilor din politică și mediul academic.
Prevedere a fost retrasă de buna prietenă a lui dublului academician, ministra Ligia Deca, când încerca să ne arate că e, vai, corectă și principială, însă ea a fost reintrodusă de PSD în plin scandal legat de plagiatul plagiatorului, de această dată fiind susținută de Deca. Proiectul a devenit lege aseară.
Așadar, așteptați-vă în viitor să vedeți că mediul academic românesc e plin de erori de citare, noul eufemism al plagiatului. Eratori, nu plagiatori.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!