Directorul Bibliotecii Naționale, Adrian Cioroianu, a stârnit controverse după ce a dezvăluit public subiectul investigației jurnalistei Emilia Șercan. Marian Godină a criticat dur gestul lui Cioroianu, numindu-l "limitat rău" și "dobitoc" pentru lipsa de profesionalism. Cioroianu a replicat la comentariul lui Godină, insultându-l la rândul său, spunându-i că e „milițian de pripas”.
„La bibliotecă poate merge oricine, domnule Cioroianu, și să ceară orice carte, chiar și despre cauzele apariției hemoroizilor, fără teama că e posibil ca un dobitoc care lucrează vremelnic acolo, poate chiar ca director, va face public acest lucru. Iar când dobitocul face publică munca în desfășurare a unui jurnalist de investigație e cu atât mai grav, pentru că vulnerabilizează atât ancheta, cât mai ales persoana”, a scris Marian Godină pe pagina sa de Facebook.
Replica lui Adrian Cioroianu a venit imediat, directorul Bibliotecii Naționale numindu-l pe Marian Godină „milițian de pripas”. Cei doi au continuat schimbul de replici acide, Adrian Cioroianu ștergând apoi o parte din comentarii, relatează HotNews.ro.
Emilia Şercan: "Cioroianu nu contestă frigul, însă dă vina pe greaua moştenire"
Jurnalista Emilia Şercan îi răspunde lui Adrian Cioroianu, directorul Bibliotecii Naţionale a României după ce acesta a acuzat-o de "minciună" în legătură cu frigul din sălile de studiu. Ea spune că managerul dă vina "pe greaua moştenire, spunând că nu are legătură cu mandatul său", că "nu e 'frigul său', e un frig moştenit, pentru că instalaţia de încălzire/răcire nu funcţionează de mai mulţi ani".
"Merg acum două zile la Biblioteca Naţională, constat frigul de acolo - 16,6 grade -, fac poze cu oameni îmbrăcaţi cu hainele de stradă şi cu glugile pe cap, iar directorul Adrian Cioroianu, ţâfnos şi oţârât, mă acuză de fake news. Frigul din Biblioteca Naţională este cât se poate de real. La postarea mea sunt zeci de comentarii ale unor oameni care povestesc cum ei înşişi sau copiii lor, studenţi, îngheaţă de frig sau răcesc la Bibliotecă. Dl Cioroianu nu contestă frigul, însă dă vina pe greaua moştenire, spunând că nu are legătură cu mandatul său. Aşadar, în înţelegerea dlui. Cioroianu, fake news-ul este că eu îndrăznesc să constat că în bibliotecă este frig, iar minciuna e că nu el e responsabil de acest frig, că nu e „frigul său”, e un frig moştenit, pentru că instalaţia de încălzire/răcire nu funcţionează de mai mulţi ani. Aşadar, ca director al Bibliotecii, dl Cioroianu trebuie doar să se bucure de privilegiile sinecurii, nu să încerce să rezolve problemele instituţiei pe care o conduce. Doar lui nu i s-a dat această sinecură ca să fie un manager eficient, care găseşte soluţii şi rezolvă probleme. I s-a dat o sinecură ca să se bucure de statut, bani şi privilegii", a scris Emilia Şercan.
Şercan a vorbit şi de acuzaţia că nu vrea un dialog cu directorul Bibliotecii. "Se jeluia dl Cioroianu - de pe vremea când îl apăra public pe plagiatorul Bode - că de ce nu l-am sunat personal să vorbesc cu el, iar acum spune că nu vreau să mă întâlnesc cu el faţă în faţă şi că nu pot „evita la infinit o întâlnire directă, publică”. Ca să nu evit "la infinit o întâlnire directă" i-am răspuns la un comentariu al său de la mine de pe pagină că voi merge azi să îi fac o vizită la birou. Răspunsul a fost că nu îi fac eu programul şi să mă programez la registratură dacă vreau să îl vizitez. Am râs".
Jurnalista declară şi că "importantul domn Adrian Cioroianu" s-a plâns că "îi hărţuiesc „angajaţii” cu tot felul de cereri. Ea îi reaminteşte managerului că a făcut mai multe cereri în baza Legii 544/2002 la care nu a primit răspuns de mai mulţi ani.
"La data de 15 februarie 2022 am făcut o cerere de digitalizare a unei teze de doctorat. La data de 13 februarie 2024 am făcut următoarea cerere de digitalizare a unei teze de doctorat. Constataţi distanţa de doi ani fără două zile între cele două cereri. La data de 09.10.2022 am făcut o cerere de informaţii publice, în baza Legii 544/2002. La data de 23.02.2024 am făcut următoarea cerere de informaţii publice, în baza Legii 544/2002. Constataţi distanţa de un an şi aproape patru luni între aceste două cereri. Pentru dl. Cioroianu asta înseamnă că îi hărţuiesc „angajaţii”. Dl Cioroianu, superior şi preţios, numeşte personalul Bibliotecii Naţionale „angajaţii mei”. Angajaţii Bibliotecii Naţionale, stimate domn Cioroianu, nu sunt angajaţii dumneavoastră, că nu îi plătiţi dumneavoastră din bani proprii şi nici nu vă servesc pe dumneavoastră, că nu vă sunt argaţi! Angajaţii Bibliotecii sunt angajaţi ai statului, aşa cum sunteţi şi dumneavoastră, plătiţi din bani publici şi servind un interes public, aşa cum ar trebui să o faceţi şi dvs. Sinecura primită de dl Cioroianu la Biblioteca Naţională nu înseamnă o funcţie bună de pus pe cartea de vizită, înseamnă o poziţie publică care vine la pachet cu nişte responsabilităţi".
Joi, în spaţiile deschise din Biblioteca Naţională erau 16 grade, arată Emilia Şercan într-o fotografie publicată pe reţeaua de socializare.
Cioroianu a divulgat subiectul la care jurnalista lucra
Adrian Cioroianu, Directorul BNaR, a jignit-o pe Șercan și o acuză că a mințit în legătură cu cele scrise despre situația de la Biblioteca Națională.
„Mesaj pentru o doamnă care pare a-și fi găsit, în fine, menirea: Emilia Șercan tot ia temperatura pe holurile Bibliotecii Naționale, cu un termometru de cameră. Nu vreau să par neelegant, dar aș avea o replică, în virtutea libertății de exprimare și în registrul umorului oltenesc, că tot e azi ziua marelui Marin Sorescu: doamnă, nu cumva v-ar ajuta mai mult un termometru la subraț?!”. își începe atacul Cioroianu.
Acesta îi propune jurnalistei să facă împreună o conferință în care să-și expună pe rând argumentele: „Dacă veți demonstra validitatea aserțiunilor dvs. (sinecuri primite de mine, angajați care nu mă văd prin bibliotecă, buruieni prin exterioarele BNaR), eu îmi dau demisia și vă propun în loc pe dvs (dacă tot sunt așa de "important" cum spuneți), să preluați conducerea BNaR. Dar, dacă eu demonstrez că dvs MINȚIȚI ca o gazetă bolșevică inclusiv în postarea de azi, 29 februarie, prin grave și interesate omisiuni..”
Nivelul discursului continuă pe aceeași linie acuzând-o că a devenit interesată brusc de Mircea Geoană după ce acesta a anunțat că ar putea candida la prezidențiale.
Cioroianu a făcut publice aceste informații într-un comentariu la o postare a analistului militar Hari Bucur-Marcu despre conflictul dintre cei doi.
„Cât despre doamna pe care o amintiți, e suficient să vă spun că a cerut la sală dupa ce solicitase o lucrare a lui Mircea Geoană, care i s-a dat, desigur cu acordul meu și în normele legii, doar că dânsa nu știu ce o fi citit, dar e clar că a descoperit în geantă și un termometru adus de acasă (premeditare? Lua temperatura candidaturii lui M. Geoană?), prilej cu care face poze de victimă și explică dânsa de ce nu sunt studenți în bibliotecă - asta pe 27 febr a.c, adică în a doua zi după vacanța studenților, răstimp în care tinerii erau în facultăți, să-și afle orarul”, a reacționat fostul ministru de Externe Adrian Cioroianu.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!