Fostul judecător constituţional Petre Lăzăroiu a declarat, vineri, pentru News.ro, după decizia Curţii Constituţionale de anulare a întregului proces electoral privind alegerea preşedintelui României, că în primul rând Guvernul trebuie să dea o Hotărâre în care să stabilească noii parametri ai alegerii preşedintelui.
„Adică să stabiliească datele, competitorii etc etc”, a spus Lăzăroiu.
Întrebat ce se întâmplă în condiţiile în care mandatul actualului preşedinte al României expiră în această lună, Petre Lăzăroiu a răspuns:
„Dacă alegerile parlamentare sunt validate, şi deja am înţeles că mandatele au fost validate, Parlamentul îşi va alege structurile, respectiv preşedintele Senatului, preşedintele Camerei Deputaţilor, chestorii etc şi atunci sigur că se poate numi, aşa cum scrie în Constituţie, un preşedinte interimar. Adică preşedintele Senatului să ia locul preşedintelui ieşit din mandat”, a explicat Petre Lăzăroiu, pentru News.ro.
CCR a decis în unanimitate, vineri după-amiază, anularea întregului proces electoral pentru alegerea preşedintelui României, urmând să fie stabilite o nouă dată şi un nou calendar electoral pentru realizarea acţiunilor necesare. Articolul din Constituţie invocat de judecătorii Curţii Constituţionale prevede că CCR veghează la respectarea procedurii pentru alegerea Preşedintelui României şi confirmă rezultatele sufragiului.
Miercuri seară, preşedintele Klaus Iohannis a fost de acord cu declasificarea, potrivit legii, la solicitarea instituţiilor emitente, a informaţiilor prezentate de SRI, SIE şi MAI, în şedinţa CSAT.
În raportul prezentat în CSAT cu privire la desfăşurarea alegerilor prezidenţiale, SRI consemnează acţiuni ale unui actor cibernetic statal asupra infrastructurilor IT&C suport pentru procesul electoral găzduite de AEP şi STS. Au existat peste 85.000 de atacuri cibernetice care au vizat exploatarea vulnerabilităţilor existente la nivelul structurilor informatice de suport pentru procesul electoral în vederea obţinerii accesului la datele din sistemele informatoce, alterării integrităţii acestora, schimbării conţinutului prezentat publicului larg şi indisponibilizării infrastructurii.
Deţinătorul unei firme din Braşov, fost programator, a făcut donaţii pe TikTok de peste un milion de euro şi a efectuat plăţi în valoare de 381.000 de dolari, în perioada 24 octombrie - 24 noiembrie 2024, către utilizatori ai unor conturi de TikTok implicaţi în promovarea candidatului la Preşedinţie Călin Georgescu, inclusiv după data încheierii campaniei electorale, arată SRI în raportul prezentat CSAT.
Potrivit SRI, reţeaua de conturi a lui Călin Georgescu a fost formată iniţial din 25.000 de conturi la nivelul platformei TikTok, care au devenit foarte active cu două săptămâni înainte de alegeri. De asemenea, SRI a adăugat că aproape 800 de conturi care au format iniţial reţeaua de susţinere au fost create încă din 2016 şi că acestea au avut o activitate foarte redusă până la 11 noiembrie 2024, moment la care a fost activată la capacitate maximă întreaga reţea.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!