Guvernul intenționează să majoreze salariile bugetarilor cu 10% în 2024, într-un an electoral în care se impune o restructurare a cheltuielilor și în contextul unei noi legi a salarizării în lucru, conform economedia.ro.
Ministerul Muncii a publicat un proiect de ordonanță pentru a crește salariile bugetarilor cu 10%, în două tranșe de câte 5% fiecare. Aceste majorări sunt programate pentru lunile iunie și septembrie 2024, exact în perioada alegerilor, în timp ce Guvernul a amânat măsurile de austeritate pentru sectorul public, dar a eliminat facilități și a crescut taxe pentru sectorul privat. În același timp, Guvernul și Banca Mondială lucrează la o nouă lege a salarizării care să reașeze toate salariile din sectorul public.
Vor beneficia de aceste creșteri angajații din instituțiile de cultură, Registrul Comerțului, diplomații, apărare, primării și alte instituții finanțate din veniturile proprii ale Guvernului și Parlamentului. O parte dintre acești angajați au participat recent la proteste.
Premierul Marcel Ciolacu a declarat: „Vorbim de majorări de 5% și 5% pentru categoriile care nu au primit, celor care au venituri foarte mici.”
Proiectul prevede și limitarea sumei pe care bugetarii ar putea să o primească pentru lucrul cu ecrane sau calculatoare la 500 de lei, dar statul va deconta un consult oftalmologic.
Aceste sume pentru ochelari au fost solicitate de magistrați, dar premierul a explicat că nu se pot face legi doar pentru o categorie specifică.
„Este o cerință europeană să se deconteze ochelarii până în suma de 500 de lei. Nu putem face legi doar pentru o anumită categorie. Guvernul trebuie să acopere întreaga umbrelă. Guvernul își permite să deconteze 500 de lei. Normal, cu un consult oftalmologic, că dacă nu ai nevoie, nu îți iei ochelari,” a explicat Ciolacu.
Impactul bugetar pentru aceste creșteri salariale este estimat la peste 1,12 miliarde de lei. „Acoperirea creșterii cheltuielilor bugetare aferente va fi realizată din procesele de reorganizare instituțională, din creșterea gradului de ocupare a forței de muncă și a plății contribuțiilor la BASS și a impozitului pe venit, din creșterea gradului de colectare, precum și din reducerea unor cheltuieli cu bunurile și serviciile”, se mai arată în nota de fundamentare.
În 2024, România va avea, probabil, o situație fiscală dificilă, cu un deficit bugetar de 2% din PIB după doar trei luni. Guvernul se așteaptă la un deficit de 5% până la sfârșitul anului, dar estimările Comisiei Europene sugerează că acesta ar putea ajunge la 6,9% în acest an și să crească până la 7% anul viitor, dacă nu se iau măsuri suplimentare, mai arată sursa citată.
La sfârșitul anului 2023 și la începutul acestui an, Guvernul a încercat să gestioneze situația fiscală dificilă printr-un set de măsuri fiscale, vizând reducerea cheltuielilor publice și creșterea veniturilor. Totuși, măsurile de reducere a cheltuielilor au fost amânate și s-au aplicat doar cele de creștere a veniturilor.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!