Acum la Digi FM Oana Zamfir și Vlad Craioveanu YVES LAROCK - Rise Up

O pană informatică a Microsoft provoacă incidente la nivel global la companii aeriene, bănci şi mass-media. Probleme inclusiv în România

oameni in aeroport
O pană informatică a Microsoft a dat peste cap mai multe zboruri din SUA și Europa. / Foto: Profimedia

O pană informatică la sistemul Microsoftla  nivel global provoacă probleme la numeroase companii, între care unele din sectoarele aerian, financiar, al mijloacelor de comunicare în masă, precum şi în alte industrii, informează vineri agenţiile internaţionale de presă.

Potrivit Downdetector, un site web care monitorizează întreruperile, încă de joi seară s-au înregistrat vârfuri bruşte privind incidente la diferite site-uri web care includ aplicaţii Microsoft, scrie EFE.

Problemele care au început să fie detectate în Statele Unite s-au răspândit acum în diferite părţi ale lumii, inclusiv în România, unde patru zboruri care urmau să fie operate de WizzAir de pe Aeroportul Henri Coandă din Bucureşti înregistrează întârzieri din această cauză.

Microsoft Azure, platforma de cloud computing pentru gestionarea aplicaţiilor şi serviciilor, a confirmat pe reţelele de socializare că au fost semnalate probleme şi că investighează şi lucrează la rezolvarea acestora.

Zborurile principalelor companii aeriene americane au fost suspendate

Marile companii aeriene americane, inclusiv Delta, United şi American Airlines, şi-au suspendat vineri devreme toate zborurile din cauza unei probleme privind comunicaţiile, potrivit Federal Aviation Administration, relatează AFP şi EFE, citate de Agerpres.

Toate zborurile, "indiferent de destinaţie", au fost blocate din cauza "problemelor cu comunicaţiile", a declarat FAA într-o notificare către companiile aeriene.

Nu se ştie cât va dura oprirea la sol a aeronavelor, deşi FAA a indicat că se efectuează actualizări ale sistemului pentru a se reveni la normalitate.

Consemnarea la sol a avioanelor vine după ce o întrerupere majoră a Microsoft a blocat la sol joi pentru ore întregi aeronave ale companiei americane low-cost Frontier Airlines, într-un incident care pare să fi fost rezolvat. Alţi competitori, precum Allegiant şi SunCountry, au declarat, de asemenea, că au dificultăţi, inclusiv cu operaţiunile de rezervare online, facturare şi management al călătoriilor, relatează presa locală.

Probleme majore pe aeroporturile şi pe căile ferate europene, inclusiv în România

Traficul aerian a fost suspendat vineri dimineaţă pe aeroportul Berlin-Brandenburg din cauza unor probleme tehnice, a informat presa germană.

"Din cauza unei defecţiuni tehnice, există întârzieri la facturare. Operaţiunile de zbor sunt suspendate până la ora 10:00 (08:00 GMT)", a declarat un purtător de cuvânt al aeroportului pentru ziarul Bild, fără a oferi mai multe detalii.

Potrivit radiodifuzorului public rbb, din cauza unor probleme tehnice masive, operaţiunile de zbor au fost întrerupte vineri dimineaţă, iar un purtător de cuvânt al aeroportului a confirmat că nicio aeronavă nu a putut decola sau ateriza.

Informaţii neconfirmate sugerează că a avut loc o defecţiune masivă la un server şi că sistemele de urgenţă au fost activate.

Aeroportul Schiphol din Amsterdam, unul dintre cele mai aglomerate hub-uri din Europa, este afectat de pana informatică globală, a declarat vineri un purtător de cuvânt.

"În prezent, există o pană informatică mondială. Întreruperea are un impact asupra zborurilor de la şi către Schiphol. Impactul este în prezent în curs de cartografiere", a transmis Aeroportul Schiphol într-un comunicat în care a adăugat că nu este încă clar câte zboruri au fost afectate.

Se ştie însă că au fost afectate aeroportul Eindhoven din sudul Olandei, compania aeriană Transavia şi spitale olandeze.

Operaţiunile aeriene ale Air France sunt "întrerupte la anumite escale" din cauza unei pene informatice uriaşe care afectează multe companii din întreaga lume, a anunţat vineri compania aeriană, citată de AFP.

Zborurile aflate deja în desfăşurare nu sunt afectate, a adăugat compania, fără a specifica la ce destinaţii se întâmpină probleme. Zborurile cu plecare şi sosire pe aeroporturile pariziene Roissy-Charles de Gaulle şi Orly, principalele puncte de intrare în Franţa pentru Jocurile Olimpice, funcţionează normal, potrivit site-ului grupului ADP, operatorul aeroporturilor pariziene.

Toate aeroporturile spaniole se confruntă cu "perturbări" din cauza penei informatice globale, a anunţat vineri Aena, cel mai mare operator aeroportuar din lume după numărul de pasageri.

"Din cauza unui incident la sistemul informatic, au loc întreruperi în sistemele Aena şi în aeroporturile reţelei din Spania", indică grupul, care raportează posibile "întârzieri" într-un mesaj pe o reţea de socializare.

Acest "incident tehnic global afectează în principal punctele de check-in şi de informare a pasagerilor", precizează Aena, care a informat că efectuează anumite operaţiuni "cu ajutorul sistemelor manuale" în aşteptarea remedierii acestei defecţiuni.

"Continuăm să lucrăm cu toate părţile implicate" pentru a "remedia această situaţie cât mai curând posibil", adaugă compania.

Principalul operator aeroportuar mondial, Aena, deţinut în proporţie de 51% de statul spaniol, gestionează peste 60 de aeroporturi, dintre care 46 doar în Spania, a doua cea mai mare destinaţie turistică din lume după Franţa. Grupul a transportat anul trecut 283 de milioane de pasageri. 

Și în România, Wizz Air roagă clienţii să ajungă la aeroport cu cel puţin 3 ore înainte de zborurile programate în cursul zilei de vineri.

”Sunt aşteptate potenţiale perturbări din cauza întreruperii continue a sistemului IT global al unei terţe părţi. Astăzi, la fel ca toate companiile aeriene, Wizz Air se confruntă cu dificultăţi tehnice extreme cauzate de întreruperea sistemelor IT globale ale unei terţe părţi. Clienţii  se pot confrunta cu perturbări în întreaga reţea, serviciile de pe website şi aplicaţiile mobile fiind temporar indisponibile”, a transmis, vineri, compania aeriană, într-un comunicat de presă.

Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!

Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!

Recomandări DigiFM
alice si ramon
Alice Tudor și Ramon Cotizo – 10 octombrie 2024
Un jucător a salvat viaţa unui oficial, în timpul unui meci din Cupa Franţei/ Shutterstock
Un jucător a salvat viaţa unui oficial, în timpul unui meci din Cupa...
Flags,Of,Iran,And,Russia,As,A,Symbol,Of,Diplomatic
UE adoptă sancţiuni împotriva Iranului, ţară acuzată de livrare de...
Zile libere în plus pentru angajați
Angajații la stat ar putea avea încă două zile libere în 2025. Ce se...
Pe aceeași temă
Vancouver,,Bc,,Canada-october,1,,2023:,Microsoft,Corporation,Building,Downtown,District.
Incidentul CrowdStrike a afectat 8,5 milioane de dispozitive Windows, anunţă Microsoft
Hacker, atac cibernetic, tastatură, calculator
Servicii pornind de la transporturi şi până la asistenţa medicală au început să îşi reia...
Microsoft în China
China este acuzată de atacuri cibernetice masive. Una dintre ținte ar fi fost compania...
Black Screen of Death, ecran negru, eroare de Windows 11, computer, IT, calculator
Nedoritul „Blue Screen of Death” devine negru în Windows 11
Te-ar putea interesa și
Computer, laptop cu pașaport de călătorie cu vize, viză de destinații de concediu, turism
Un pas mai aproape de Schengen. România va avea acces la sistemul de informații privind vizele
microsoft-windows-11-start-menu
Microsoft pregătește lansarea noului său sistem de operare. Ce aduce nou Windows 11
bill gates shutterstock_247513390
O angajată Microsoft susține că a avut o relație cu Bill Gates aproape 20 de ani
Dorin Cocoș
Fostul soț al Elenei Udrea, trimis în judecată într-un nou dosar. Dorin Cocoș e acuzat de...
Partenerii noștri
Digi24 „Vom ataca dureros”. Avertismentul Iranului pentru Israel
„Vom ataca dureros”. Avertismentul Iranului pentru Israel
DigiSport Mircea Lucescu l-a sunat pe Daniel Pancu, după scandalul din Giulești. Ce a făcut în primele 15 minute ale discuției
Mircea Lucescu l-a sunat pe Daniel Pancu, după scandalul din Giulești. Ce...
PeRoz Liam Payne era tatăl unui băiat de 7 ani, pe care-l adora: "Este mini eu". Relația lor era unică: "Se uita la mine ca la un supererou"
Liam Payne era tatăl unui băiat de 7 ani, pe care-l adora: "Este mini eu"...
Film Now Paul Schrader a mers să vadă „Joker: Folie a Deux” şi a plecat după 20 de minute: „Un musical cu adevărat foarte prost”
Paul Schrader a mers să vadă „Joker: Folie a Deux” şi a plecat după 20 de...
Digi World Tehnica simplă de introdus în dietă pentru a slăbi și a spori longevitatea. Mare atenție pentru a nu o duce la extreme
Tehnica simplă de introdus în dietă pentru a slăbi și a spori...
Stirile Kanal D Fetița de 14 ani a visat că era urmărită, s-a ridicat din pat în toiul nopții și s-a aruncat în gol, pe fereastră. Părinții sunt în stare de șoc
Fetița de 14 ani a visat că era urmărită, s-a ridicat din pat în toiul...
ProFM Fosta logodnică a lui Liam Payne, „în șoc” după moartea artistului, deși nu erau în relații bune. Cum a aflat de tragedie
Fosta logodnică a lui Liam Payne, „în șoc” după moartea artistului, deși...
Digi Life Și-a dorit mereu să se mărite, n-a găsit partenerul potrivit, așa că s-a căsătorit cu ea însăși. Cum a sărbătorit după un an
Și-a dorit mereu să se mărite, n-a găsit partenerul potrivit, așa că s-a...
Ultimele știri din matinal
anul nou care n-a fost - mihai calin nicoleta hancu
„Anul Nou care n-a fost”, povestea filmului premiat la Veneția. Interviu cu actorii Nicoleta...
calin goia la matinal 1lats
Călin Goia, de la Voltaj, povestește la Digi FM despre cei 25 de ani ai trupei și momentele...
nicusor dan la matinal digi fm 20 septembrie
Nicușor Dan, în direct la Digi FM: „Nu iau în calcul o intrare în PNL”
Radu Paraschivescu despre victor rebengiuc
Radu Paraschivescu despre gafele Elenei Lasconi și ale lui Mircea Geoană
Ultimele știri
Stadionul Steaua din Bucuresti gazduieste meciul de fotbal dintre Romania si Lituania, contand pentru Liga Natiunilor, l
UEFA a sancţionat FRF pentru incidentele de la meciul cu Lituania de la Bucureşti
Cristiano Ronaldo file photo
Cristiano Ronaldo este cel mai bine plătit fotbalist din lume. Ce venituri are și ce alți...
Ukraine's President Volodymyr Zelenskiy, Moldova's President Maia Sandu And President Of The European Council Charles Michel Attend A Joint Press Conference In Kyiv - 21 Nov 2023
Maia Sandu cere electoratului să iasă la vot duminică: ''Turul 2 la referendum nu va fi''
frati disparuti hunedoara
Cei trei frați dispăruți, într-un filmuleț alături de tatăl lor: "Am ajuns la tati, după atâta...