Acum la Digi FM Oana Zamfir și Vlad Craioveanu KELLY ROWLAND - Work

Servicii pornind de la transporturi şi până la asistenţa medicală au început să îşi reia activităţile după defecţiunea IT, dar atenţia se îndreaptă acum către riscuri

Hacker, atac cibernetic, tastatură, calculator

Serviciile, de la companiile aeriene până la asistenţă medicală, transport maritim şi finanţe, au început să îşi revină, vineri, după ce o defecţiune digitală la nivel globală a perturbat sistemele informatice ore în şir, evidenţiind vulnerabilitatea creată de trecerea lumii către tehnologii interconectate, în urma pandemiei de COVID-19, transmite Reuters.

După ce defecţiunea a fost rezolvată, companiile se confruntă acum cu zboruri întârziate şi anulate şi cu programări medicale şi comenzi pierdute şi alte probleme care ar putea dura câteva zile pentru a se rezolva, potrivit News.ro.

Companiile se confruntă, de asemenea, cu întrebări despre cum să evite viitoarele întreruperi de curent declanşate de tehnologia menită să protejeze sistemele.

O actualizare a software-ului realizată de firma globală de securitate cibernetică CrowdStrike, unul dintre cei mai mari operatori din industrie, a declanşat probleme de sistem care au pus la sol zborurile, au forţat companiile media să iasă din emisie şi a lăsat clienţii fără acces la servicii precum asistenţa medicală sau bancară.

De când a izbucnit pandemia de COVID în 2020, guvernele şi întreprinderile au devenit din ce în ce mai dependente de o mână de companii tehnologice interconectate, în ultimele două decenii, ceea ce explică de ce o problemă de software s-a răspândit atât de mult.

Întreruperea a scos în lumina reflectoarelor CrowdStrike, o companie de 83 de miliarde de dolari care nu este un nume foarte cunoscut, dar care are peste 20.000 de abonaţi în întreaga lume, inclusiv Amazon.com şi Microsoft.

CEO-ul CrowdStrike, George Kurtz, a declarat pe platforma de socializare X că a fost găsit un defect ”într-o singură actualizare de conţinut pentru gazdele Windows”, care i-a afectat pe clienţii Microsoft.

”Regretăm profund impactul pe care l-am cauzat clienţilor, călătorilor şi oricui este afectat de acest lucru, inclusiv companiei noastre. Mulţi dintre clienţi repornesc sistemul şi acesta va fi operaţional”, a declarat Kurtz pentru NBC News.

CrowdStrike deţine una dintre cele mai mari cote de pe piaţa extrem de competitivă a securităţii cibernetice, ceea ce îi determină pe unii analişti din industrie să se întrebe dacă controlul asupra unui astfel de software critic din punct de vedere operaţional ar trebui să rămână doar la o mână de companii.

Întreruperea a ridicat, de asemenea, îngrijorarea că multe organizaţii nu sunt bine pregătite pentru a implementa planuri de urgenţă atunci când un singur punct de defecţiune, cum ar fi un sistem IT sau o bucată de software din cadrul acestuia, se defectează.

Dar aceste întreruperi se vor întâmpla din nou, spun experţii, până când mai multe situaţii neprevăzute vor fi integrate în reţele şi organizaţiile vor introduce backupuri mai bune.

Acţiunile CrowdStrike au scăzut cu aproximativ 12%. Titlurile rivalilor săi au crescut, SentinelOne câştigând 8% şi Palo Alto Networks cu 1,5%.

Acţiunile Microsoft au scăzut cu 0,8%. Microsoft a spus că sprijină clienţii pe măsură ce îşi repornesc sistemele.

Preşedintele american Joe Biden a fost informat despre întrerupere, a declarat un oficial de la Casa Albă. Secretarul de stat Antony Blinken a spus că înţelegerea sa a fost că întreruperea nu a fost un atac rău intenţionat.

Cu toate acestea, Agenţia de Securitate Cibernetică şi Securitate a Infrastructurii din SUA a declarat că a observat hackeri care foloseau întreruperea pentru phishing şi alte activităţi rău intenţionate.

Acest eveniment este o reamintire a cât de complexe şi împletite sunt sistemele noastre de calcul globale şi cât de vulnerabile sunt acestea”, a declarat Gil Luria, analist senior de software la D.A. Davidson.

”CrowdStrike şi Microsoft vor avea mult de lucru pentru a se asigura că nu vor permite altor sisteme şi produse să provoace acest tip de eşec în viitor”, a spus el.

Principalii indici ai Wall Street au scăzut vineri, adâncind vânzările cauzate de acţiunile tehnologice şi de câştiguri mixte.

Indicele de volatilitate Cboe – ”indicatorul fricii” de pe Wall Street - a atins cel mai înalt nivel de la începutul lunii mai, iar dolarul a urcat pe măsură ce întreruperea cibernetică la nivel mondial a deranjat investitorii.

Mii de zboruri au fost anulate

Călătoriile aeriene au fost imediat afectate, deoarece transportatorii depind de o programare fără probleme care, atunci când este întreruptă, se poate transforma în întârzieri mari.

Din cele peste 110.000 de zboruri comerciale programate vineri, 5.000 au fost anulate la nivel global, fiind aşteptate mai multe, potrivit companiei de analiză a aviaţiei Cirium.

Aeroporturile din Los Angeles până în Singapore, Amsterdam şi Berlin au declarat că companiile aeriene înregistrau pasagerii cu cărţi de îmbarcare scrise de mână, ceea ce provoacă întârzieri.

Băncile şi companiile de servicii financiare au avertizat clienţii cu privire la întreruperi, iar traderii au vorbit despre probleme la executarea tranzacţiilor.

De asemenea, agenţiile guvernamentale au fost afectate, ministerele de externe olandez şi al Emiratelor Arabe Unite raportând unele întreruperi.

Furnizorii de asistenţă medicală din SUA au raportat că întreruperile afectează centrele de apeluri, portalurile pentru pacienţi şi alte operaţiuni.

Mass General Brigham din Boston a spus că tratează doar cazuri urgente, în timp ce Centrul Medical Tufts a avertizat că pacienţii pot întâmpina întârzieri sau trebuie reprogramaţi.

Asigurătorii s-ar putea confrunta cu o serie de cereri de despăgubiri din cauza întreruperii activităţii.

În Marea Britanie, sistemele de rezervare folosite de medici erau offline, au spus postări pe X ale oficialilor medicali, în timp ce Sky News, unul dintre cei mai mari radiodifuzori ai ţării, a fost scos din emisie.

Pe măsură ce ziua a progresat, mai multe companii au raportat o revenire la serviciul normal, inclusiv operaţiunea aeroportului spaniol Aena, transportatorii americani United Airlines şi American Airlines şi Commonwealth Bank din Australia.

Secretarul american pentru Transporturi, Pete Buttigieg, a spus că problemele legate de sistemul de transport par să se rezolve şi, sperăm, că vor reveni la normal până sâmbătă.

Citește și:  O pană informatică a Microsoft provoacă incidente la nivel global la companii aeriene, bănci şi mass-media. Probleme inclusiv în România

 

Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!

Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!

Recomandări DigiFM
alice si ramon
Alice Tudor și Ramon Cotizo – 10 octombrie 2024
Un jucător a salvat viaţa unui oficial, în timpul unui meci din Cupa Franţei/ Shutterstock
Un jucător a salvat viaţa unui oficial, în timpul unui meci din Cupa...
Flags,Of,Iran,And,Russia,As,A,Symbol,Of,Diplomatic
UE adoptă sancţiuni împotriva Iranului, ţară acuzată de livrare de...
Zile libere în plus pentru angajați
Angajații la stat ar putea avea încă două zile libere în 2025. Ce se...
Pe aceeași temă
Vancouver,,Bc,,Canada-october,1,,2023:,Microsoft,Corporation,Building,Downtown,District.
Incidentul CrowdStrike a afectat 8,5 milioane de dispozitive Windows, anunţă Microsoft
oameni in aeroport
O pană informatică a Microsoft provoacă incidente la nivel global la companii aeriene, bănci...
Microsoft în China
China este acuzată de atacuri cibernetice masive. Una dintre ținte ar fi fost compania...
Black Screen of Death, ecran negru, eroare de Windows 11, computer, IT, calculator
Nedoritul „Blue Screen of Death” devine negru în Windows 11
Te-ar putea interesa și
Computer, laptop cu pașaport de călătorie cu vize, viză de destinații de concediu, turism
Un pas mai aproape de Schengen. România va avea acces la sistemul de informații privind vizele
microsoft-windows-11-start-menu
Microsoft pregătește lansarea noului său sistem de operare. Ce aduce nou Windows 11
bill gates shutterstock_247513390
O angajată Microsoft susține că a avut o relație cu Bill Gates aproape 20 de ani
Dorin Cocoș
Fostul soț al Elenei Udrea, trimis în judecată într-un nou dosar. Dorin Cocoș e acuzat de...
Partenerii noștri
Digi24 „Vom ataca dureros”. Avertismentul Iranului pentru Israel
„Vom ataca dureros”. Avertismentul Iranului pentru Israel
DigiSport Iasmin Latovlevici, remarcă la evoluțiile echipei naționale: "Asta a contat foarte mult"
Iasmin Latovlevici, remarcă la evoluțiile echipei naționale: "Asta a...
PeRoz Liam Payne era tatăl unui băiat de 7 ani, pe care-l adora: "Este mini eu". Relația lor era unică: "Se uita la mine ca la un supererou"
Liam Payne era tatăl unui băiat de 7 ani, pe care-l adora: "Este mini eu"...
Film Now Paul Schrader a mers să vadă „Joker: Folie a Deux” şi a plecat după 20 de minute: „Un musical cu adevărat foarte prost”
Paul Schrader a mers să vadă „Joker: Folie a Deux” şi a plecat după 20 de...
Digi World Tehnica simplă de introdus în dietă pentru a slăbi și a spori longevitatea. Mare atenție pentru a nu o duce la extreme
Tehnica simplă de introdus în dietă pentru a slăbi și a spori...
Stirile Kanal D Fetița de 14 ani a visat că era urmărită, s-a ridicat din pat în toiul nopții și s-a aruncat în gol, pe fereastră. Părinții sunt în stare de șoc
Fetița de 14 ani a visat că era urmărită, s-a ridicat din pat în toiul...
ProFM Fosta logodnică a lui Liam Payne, „în șoc” după moartea artistului, deși nu erau în relații bune. Cum a aflat de tragedie
Fosta logodnică a lui Liam Payne, „în șoc” după moartea artistului, deși...
Digi Life Și-a dorit mereu să se mărite, n-a găsit partenerul potrivit, așa că s-a căsătorit cu ea însăși. Cum a sărbătorit după un an
Și-a dorit mereu să se mărite, n-a găsit partenerul potrivit, așa că s-a...
Ultimele știri din matinal
anul nou care n-a fost - mihai calin nicoleta hancu
„Anul Nou care n-a fost”, povestea filmului premiat la Veneția. Interviu cu actorii Nicoleta...
calin goia la matinal 1lats
Călin Goia, de la Voltaj, povestește la Digi FM despre cei 25 de ani ai trupei și momentele...
nicusor dan la matinal digi fm 20 septembrie
Nicușor Dan, în direct la Digi FM: „Nu iau în calcul o intrare în PNL”
Radu Paraschivescu despre victor rebengiuc
Radu Paraschivescu despre gafele Elenei Lasconi și ale lui Mircea Geoană
Ultimele știri
Stadionul Steaua din Bucuresti gazduieste meciul de fotbal dintre Romania si Lituania, contand pentru Liga Natiunilor, l
UEFA a sancţionat FRF pentru incidentele de la meciul cu Lituania de la Bucureşti
Cristiano Ronaldo file photo
Cristiano Ronaldo este cel mai bine plătit fotbalist din lume. Ce venituri are și ce alți...
Ukraine's President Volodymyr Zelenskiy, Moldova's President Maia Sandu And President Of The European Council Charles Michel Attend A Joint Press Conference In Kyiv - 21 Nov 2023
Maia Sandu cere electoratului să iasă la vot duminică: ''Turul 2 la referendum nu va fi''
frati disparuti hunedoara
Cei trei frați dispăruți, într-un filmuleț alături de tatăl lor: "Am ajuns la tati, după atâta...