Acum la Digi FM Lucian Mindruta LIVE - ON AIR

Obiceiuri şi superstiţii de Sfântul Dumitru. Ce nume se sărbătoresc pe 26 octombrie

Closeup,On,Red,Chrysanthemum,Flowers,In,The,Garden,In,Sun
Flori, onomastică, Sf. Dumitru. Shutterstock

Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de mir, sărbătorit sâmbătă de credincioşii creştini, este patronul Tesalonicului, alături de Sfântul Apostol Pavel şi de Sfântul Grigorie Palama. A fost ucis în ziua de 26 octombrie, pentru că a mărturisit credinţa creştină şi nu a vrut să se închine la zei. În tradiţia populară, el este patronul păstorilor şi vestitorul iernii.

Sfântul Dimitrie a trăit în timpul împăraţilor Diocleţian (284-305) şi Maximian (286-305). Fiu al prefectului din Tesalonic, el a fost numit, datorită calităţilor sale, guvernator al Tesalonicului, după moartea tatălui său. Mai târziu, împăratul Maximian a aflat că Dimitrie este creştin, fapt care l-a mâniat foarte tare. Aşa că, întorcându-se biruitor dintr-un război cu sciţii, a poruncit să se facă praznice în fiecare cetate, în cinstea zeilor. Venit la Tesalonic, împăratul l-a întrebat pe Dimitrie dacă sunt adevărate cele auzite despre el, că şi-a dat toată averea săracilor şi că se închină lui Dumnezeu. Dimitrie a mărturisit că este creştin şi a defăimat închinarea la zei. Pedeapsa împăratului a fost maximă: Dimitrie a fost închis în temniţă şi ucis cu suliţa.

În oraşul în care a trăit există astăzi o Biserică închinată Sfântului Dimitrie Izvorâtorul de mir.

Obiceiuri şi superstiţii de Sf. Dumitru

În credinţa populară, Sfântul Dimitrie este vestitorul iernii şi patronul păstorilor. Astfel, dacă Sfântul Gheorghe încuie iarna şi înfrunzeşte întreaga natură, Sfântul Dimitrie desfrunzeşte codrul şi usucă plantele.

Se mai spune că de Sfântul Dimitrie, căldura intră în pământ şi gerul începe să-şi arate colţii.

Această sărbătoare este întâmpinată în fiecare an cu hramuri, pomeni cu colaci, dar şi cu jocuri cu focuri vii. După hramul Sfintei Parascheva, Sfântul Dumitru reprezintă ultima şi cea mai însemnată sărbătoare a toamnei, care, conform superstiţiilor pastorale, marchează începutul iernii.

Printre cele mai spectaculoase obiceiuri care se săvârşesc în ajun de Sâmedru sunt focurile vii. În ajunul sărbătorii, în noaptea de 25 octombrie se ţine "Focul lui Sâmedru”, moment in care oamenii obişnuiesc să aprindă focuri în curţi sau pe dealuri.

Conform tradiţiei populare, oamenii care sar peste flăcări vor fi sănătoşi întregul an şi feriţi de necazuri, nenorociri şi boli. Rolul focului este de a alunga fiarele, având şi puteri roditoare, astfel încât după ce este stins oamenii obişnuiesc să arunce în grădină cenuşa şi cărbunii.

Femeile obişnuiesc să împartă covrigi, nuci, mere, pâine, struguri şi prune uscate tuturor celor care sar peste foc.

De asemenea, în această zi se pomenesc şi morţii şi se dă de pomană coliva de Sâmedru, dar şi colaci în formă de cruce.

Conform tradiţiei, Sâmedru era considerat patronul păstorilor. Pentru a putea vedea cum va fi iarna care vine, păstorii obişnuiesc să îşi aşeze cojocul pe iarbă în mijlocul oilor, aşteptând să vadă care oaie se va aşeza pe el. Dacă o oaie neagră se aşează înseamnă că iarna va fi una bună, în timp ce dacă se va culca o oaie albă, iarna va fi aprigă.

Un alt mod de a afla cum va fi iarna este să urmăreşti mersul oilor în dimineaţa sărbătorii Sfântului Dumitru. Dacă dimineaţa se va trezi întâi o oaie albă şi va pleca înspre sud, iarna va fi grea; dacă se va trezi o oaie neagră şi va pleca spre nord, iarna va fi uşoară.

În Bucovina, persoanele care vor semăna usturoiul după sărbătoarea Sfântului Dumitru vor avea parte anul viitor doar de pagubă.

În regiunea Olteniei, oamenii cred că doar dacă vei respecta toate tradiţiile acestei sărbători vei fi într-adevar protejat de necazuri şi primejdii.

De Sfântul Dumitru nu trebuie folosit pieptănul. În caz contrar vei atrage asupra ta necazuri şi primejdii, potrivit credinţei populare.

În anumite zone, ţăranii îl cinstesc pe Sfântul Dimitrie, Izvorâtorul de mir, ca fiind cel ce a dat oamenilor vinul, folosit la împărtăşanie.

Gospodinele spun că varza trebuie pusă la murat după ziua Sfântului Dumitru ca să fie bună şi să reziste toată iarna

Sfântul Dumitru este şi o zi a soroacelor. Este ziua în care se terminau învoielile încheiate între stăpânii oilor şi ciobani de Sfântul Gheorghe, de unde şi expresia populară "la Sân-Gheorghe se încaieră câinii, iar la Sâmedru se sfădesc stăpânii", transmite News.ro.

Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou Basarabov, ocrotitorul Bucureştilor, sărbătorit în 27 octombrie

O zi mai târziu, în 27 octombrie, este cinstit Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou Basarabov, ocrotitorul Bucureştilor.

Sfântul s-a născut la sud de Dunăre, în Bulgaria. A trăit în secolul al XIII-lea, în timpul "imperiului" vlaho-bulgar de la Târnovo, întemeiat de fraţii Petru şi Asan. Iubind viaţa ascetică, el s-a retras într-o peşteră.

Nu se ştie cât timp a stat acolo şi nici când a murit, dar tradiţia spune că, înainte de a muri, el s-a aşezat singur între două lespezi de piatră, ca într-un sicriu. Moaştele sale au fost aşezate în iunie 1774, în actuala Catedrală Patriarhală din Bucureşti.

Racla cu moaştele Cuviosului Dimitrie este scoasă, în fiecare an, în procesiune pe străzile Bucureştiului şi aşezată într-un baldachin special amenajat lângă Catedrala Patriarhală.

Cu ocazia acestor sărbători, a fost adusă din Cipru şi racla cu moaştele Sfântului şi Dreptului Lazăr.

Racla cu moaştele Sfântului şi Dreptului Lazăr a fost depusă spre închinare în Baldachinul Sfinţilor de pe Colina Patriarhiei pentru a fi cinstite de pelerini, alături de moaştele Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor, ale Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, ale Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena şi ale Sfântului Ierarh Nectarie.

Programul liturgic:

Sâmbătă, 26 octombrie 2024:

09:30 – 12:30 – Sfânta Liturghie oficiată în Altarul de Vară.

08:30 – 12:30 – distribuirea pachetelor cu anafură lângă Altarul de Vară.

16:00 – 19:00 – Slujba Privegherii în cinstea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor, în Altarul de Vară.

Duminică, 27 octombrie 2024:

09:30 – 12:30 – Sfânta Liturghie arhierească oficiată de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, împreună cu Preafericitul Părinte Gheorghe, Arhiepiscopul Ciprului, Înaltpreasfinţitul Părinte Pantelimon, Mitropolitul Veriei, Naousei şi Kampaniei şi ierarhii Sfântului Sinod, precum şi un sobor de preoţi şi diaconi, în Altarul de Vară.

08:30 – 12:30 – distribuirea pachetelor cu anafură lângă Altarul de Vară.

17:00 – 21:30 – Slujba Privegherii, în cinstea Sfântului Ierah Iachint, Mitropolitul Ţării Româneşti şi a Sfintei Cuvioase Teofana Basarab, la Altarul de Vară.

Luni, 28 octombrie 2024:

09:30 – 12:30 – Sfânta Liturghie oficiată în Catedrala Patriarhală.

16:00 – 18:00 – Slujba Vecerniei şi Paraclisul Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, în Catedrala Patriarhală.

Sfintele Moaşte vor fi reaşezate în Catedrala Patriarhală după închinarea ultimului pelerin.

Ce nume se sărbătoresc de Sf. Dumitru

Peste 250.000 de români îşi serbează ziua onomastică de sărbătorile Sfinţilor Dimitrie. Cel mai întâlnit este prenumele masculin Dumitru, conform datelor furnizate Direcţia generală pentru evidenţa persoanelor din cadrul Ministerul Afacerilor Interne.

Situaţia statistică referitoare la românii de sex masculin care îşi sărbătoresc onomastica de Sfântul Dimitrie este: Dima - 1.031; Dimitri - 770; Dimitrie - 6.178; Dimitriu - 9; Dimitru - 11; Dumitrache - 659; Dumitrică - 31; Dumitriu - 30; Dumitru - 209.692; Dumitruţ - 16; Mitache - 63; Mitică - 6.879; Mitrea - 69; Mitrel - 69; Mitrică - 91; Mitru - 164; Mitruş - 64; Mitruţ - 439; Mitu - 405; Mituş - 157.

Situaţia statistică referitoare la românii de sex masculin care îşi sărbătoresc onomastica de Sfântul Dimitrie este: Demetra - 416; Dima - 16; Dimitra - 227; Miţa - 1.763; Dimitrina - 17; Dimitriţa - 32; Dumitra - 20.559; Dumitrana- 254; Dumitrica - 350; Dumitriţa - 7.534; Mitica - 560; Mitra - 256; Mitrica - 36, transmite Agerpres.

De unde provine numele Dumitru

Numele de Dumitru provine de la denumirea zeiţei greceşti a agriculturii – Demetra. Din punct de vedere etimologic, derivă dintr-o asociere a mai multor termeni care fac referire la „mama-pământ”.

Dacă etimologia numelui este încă subiect de discuţie, cert este că, datorită acestor doi sfinţi, numele a devenit reprezentativ pentru întreaga lume creştină.

Începând cu anul acesta, Biserica Ortodoxă Română are un nou sfânt cu numele de Dumitru în sinaxar. Este vorba de Sfântul Preot Mărturisitor Dumitru Stăniloae, a cărui canonizare a fost aprobată în şedinţa de lucru a Sfântului Sinod din data de 12 iulie, potrivit basilica.ro.

Printre sfinţii care poartă acest nume se numără şi Sfântul Ierarh Dimitrie, Mitropolitul Rostovului, pe care Biserica Ortodoxă îl serbează în data de 28 octombrie, şi Sfântul Mucenic Dimitrie din Peloponez.

Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!

Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!

Recomandări DigiFM
dan t (1)
Petrecerea lui DanT – DJ Mix Fall 2024
tudor chirila
Tudor Chirilă, reacție după documentarul lansat de Recorder: „Îmi dau...
Echipa națională de fotbal a României
Echipa naţională a României joacă ultimul meci din acest an...
După ce au promis să „facă America sănătoasă”, Trump şi Kennedy Jr s-au înfruptat cu burgeri şi cartofi prăjiţi/ Foto: Instagram
După ce au promis să „facă America sănătoasă”, Trump şi Kennedy Jr...
Pe aceeași temă
Fresh,Chrysanthemum,Flowers,As,Background,,Closeup
Peste 250.000 de români îşi sărbătoresc onomastica de Sf. Dumitru, pe 26 octombrie
sfantul dumitru
Manifestări religioase de Sf. Dumitru. Între ce ore se va desfășura procesiunea „Calea...
sfantul dumitru
Obiceiuri şi superstiţii de Sfântul Dumitru 2023
pelerinaj-sf-andrei
Aglomerație la peștera Sfântul Andrei. Mii de oameni au mers 5 kilometri pe jos prin ploaie
Te-ar putea interesa și
Islam și creștinism
În noaptea de Înviere și în noaptea de Kadîr, creștinii și musulmanii vor putea circula până...
sf dumitru
Tradiții și obiceiuri de Sfântul Dumitru
basilica.ro-Vasile-Banescu
Patriarhia anunță că la pelerinajul de Sfântul Dimitrie vor lua parte doar credincioșii care...
sf dumitru
Tradiții și obiceiuri de Sfântul Dumitru
Partenerii noștri
Digi24 Decizie fără precedent a BEC. Un candidat la președinție trebuie să șteargă toate materialele de promovare online
Decizie fără precedent a BEC. Un candidat la președinție trebuie să...
DigiSport Mădălina Ghenea, așa cum nu a mai apărut niciodată! Pictorial incitant la capătul lumii: "Cred că trebuie să-ți protejezi visurile"
Mădălina Ghenea, așa cum nu a mai apărut niciodată! Pictorial incitant la...
PeRoz Victoria Kjær Theilvig, Miss Universe 2024, declarații neașteptate despre originile ei: „Vin dintr-o familie disfuncțională!”
Victoria Kjær Theilvig, Miss Universe 2024, declarații neașteptate despre...
Film Now Joaquin Phoenix, gesturi atente și priviri pline de iubire pentru soția lui, Rooney Mara. Discreți și îndrăgostiți, împreună la o gală
Joaquin Phoenix, gesturi atente și priviri pline de iubire pentru soția...
Stirile Kanal D Zile cu dezlegare la pește în Postul Crăciunului 2024: Se pot mânca sau nu fructe de mare?
Zile cu dezlegare la pește în Postul Crăciunului 2024: Se pot mânca sau nu...
ProFM Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din florile depuse de ea
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la...
Digi Life Suma record pentru care a fost vândut ceasul oferit căpitanului care a salvat peste 700 de pasageri de pe Titanic
Suma record pentru care a fost vândut ceasul oferit căpitanului care a...
netanyahu
Premierul Netanyahu compară mandatele de arestare ale CPI cu un nou...
Ultimele știri din matinal
dr savu 4
Cum să ne adaptăm la trecerea la ora de iarnă. Sfaturile doctorului Marius Sava
marcel ciolacu matinal digi fm
Marcel Ciolacu, în direct la Digi FM, când a fost rugat să-și facă o descriere în engleză: "Am...
florin negrutiu 1 oct
Florin Negruțiu, despre dezastrul PNRR: PSD-ul antireformist, prins între USR și Comisia...
anul nou care n-a fost - mihai calin nicoleta hancu
„Anul Nou care n-a fost”, povestea filmului premiat la Veneția. Interviu cu actorii Nicoleta...
Ultimele știri
(SP)SPAIN MALAGA TENNIS DAVIS CUP NADAL RETIREMENT
Toni Nadal a fost dezamăgit de ceremonia de retragere a nepotului său: „Nu a fost la înălţimea...
Aberdeen v Rangers, William Hill Premiership, Football, Pittodrie, Aberdeen, Scotland, UK - 30 Oct 2024
Gheorghe Hagi: Ianis trebuie să îşi găsească antrenorul care îl lasă să joace
denis dragus și soția sa, Vanessa
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl...
79th UN General Assembly in New York
Curtea Penală Internaţională a emis mandate de arestare pe numele lui Netanyahu, Gallant şi al...