Legumele şi fructele care sunt vândute în pieţele din Buzău ar putea fi testate în ceea ce priveşte conţinutul de pesticide sau alte substanţe nocive, conform unui proiect de hotărâre în acest sens lansat de Primăria Buzău în dezbatere publică.
La Buzău, legumele şi fructele care sunt vândute în pieţe vor putea fi testate, astfel încât cumpărătorii să fie siguri că acestea nu conţin pesticide sau alte substanţe nocive în cantităţi dăunătoare pentru sănătate. Un proiect de hotărâre în acest sens a fost lansat de Primăria Buzău în dezbatere publică, iar în această perioadă toţi cei interesaţi pot veni cu sugestii şi opinii, pentru ca în final să fie supus votului Consiliului Local, în forma propusă sau cu amendamente. Prin proiectul respectiv se propune testarea periodică a legumelor şi fructelor care sunt vândute în pieţe.
Iniţiat de consilierii locali de la PNL, actul normativ lansat în dezbatere are la bază un demers al fostului senator PNL Vlad Mircea Pufu. În 2023, acesta a lansat o petiţie publică şi a adunat 4000 de semnături de la buzoieni, care susţineau în acest mod necesitatea testării produselor vândute în pieţe, în speţă legume şi fructe.
Şi atunci a fost propus un proiect în Consiliul Local, dar acesta a fost respins cu votul majorităţii PSD.
“Trebuie să ştim ce mâncăm, ce cumpărăm din pieţe. Trebuie să facem eforturi în plan local, să nu mai aşteptăm să se rezolve pe plan naţional. În urma dezbaterilor pe care le vom avea cu buzoienii, dar şi în CLM, sperăm să fie mai multă deschidere din partea colegilor de coaliţie, dar şi din partea consilierilor din celelalte partide, să reuşim să îl determinăm pe domnul primar să ia măcar în considerare o minimă analiză. Este un proiect care poate fi ajustat cu siguranta.In nici un caz nu e îndreptat împotriva producătorilor, ci e în beneficiul buzoienilor, securizează încrederea în pieţele buzoiene, dar şi asupra producătorilor. Vom şti ce cumpărăm şi că producătorii sunt oameni serioşi. Nu e un proiect care să fie interpretat în cheie politică, dimpotrivă, poate fi luat drept exemplu în toată ţara”, a declarat iniţiatorul testării produselor în pieţe, fostul senator PNL Vlad Mircea Pufu, potrivit News.ro.
În proiectul depus de consilierul Irinel Carstea s-au identificat şi sursele de finanţare, estimând un cost lunar de cel puţin 7000 de lei, pentru un număr de minim 7 probe, prelevate prin sondaj din fiecare piaţă agroalimentară din oraş.
Proiectul dezbătut la Buzău a stârnit inclusiv interesul Autorităţii Naţionale Fitosanitare, instituţie care se ocupă cu analizarea reziduurilor de pesticide din legumele şi fructele autohtone şi căreia iniţiatorii i-au cerut sprijinul pentru prelevarea şi analizarea probelor. Directorul ANF, Romeo Şoldea, a declarat la un post regional de televizune Focus TV, că proiectul aflat în dezbatere publică este nu doar fezabil, dar poate fi extins la nivel naţional.
”Din momentul în care a ajuns la mine pe birou mi s-a părut un demers cel puţin interesant. Autoritatea Naţională Fitosanitară este deschisă la această propunere. Laboratoarele noastre pot susţine şi pot verifica acest număr de probe, respectiv 7 pe lună. Nu ne influenţează volumul de muncă”, a declarat Romeo Şoldea.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!