Una din patru persoane este afectată pe parcursul vieții de tulburări de sănătate mintală. Depresia este principala cauză de dizabilitate la nivel mondial și una din 10 persoane a lipsit de la muncă din această cauză.
În Europa sunt peste 40 de milioane de oameni diagnosticați cu depresie, adică de două ori populația României.
10 octombrie este Ziua Mondială a Sănătății Mintale și ziua în care Asociația „Happy Minds” a lansat primul hub antidepresie.
În cei doi ani de proiect am reușit să dăm drumul la campanii de conștientizare pentru a evita stigmatizarea, am reușit să aducem în atenția socială simptomele de depresie pentru că trebuie văzută ca o boală a însingurării. Dacă depresia este boala care ne ține departe de ceilalți și ne ține departe de potențialul din noi, noi toți ceilalți suntem datori să fim de ajutor. Recomand să evităm stigmatizarea, să evităm comparația, să evităm propriile noastre soluții și să ne întoarcem doar cu mâna întinsă către a oferi un ajutor, chiar și acela de a redirecționa bolnavul către specialiști, a declarat psihologul Yolanda Crețescu, președintele Asociației „Happy Minds”.
Depresia clinică sau depresia majoră este o tulburare afectivă caracterizată de cel puțin două săptămâni de dispoziție scăzută prezentă în majoritatea situațiilor. Adesea este însoțită de stimă de sine scăzută, pierderea interesului pentru activități plăcute în mod normal, energie redusă și durere emoțională fără o cauză clară.
Simptomele care durează mai mult de două săptămâni și cu o severitate care împiedică desfășurarea normală a activităților zilnice indică prezența episodului depresiv major.
Se presupune că doar o mică parte din cei care suferă de depresie ajung să conștientizeze această afecțiune și să se supună tratamentului corespunzător. Motivele sunt frica de stigmatizare socială, orgoliul personal și ignoranța.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!