Biserica Ortodoxă Română susține că Uniunea Europeană nu poate impune țărilor membre să recunoască parteneriatele și căsătoriile între persoane de același sex. Reacția vine după ce în Parlamentul European a fost inițiată o rezoluție care prevede că familiile LGBTQI și cuplurile de același sex ar trebui să aibă aceleași libertăți de circulație și aceleași drepturi de reîntregire a familiei ca și celelalte, iar Comisia ar trebui să ia măsuri împotriva României, Ungariei și Poloniei pentru încălcarea valorilor Uniunii Europene.
În sfera dreptului familiei, respectiv a căsătoriei, statele membre ale UE au și e firesc să aibă o absolut totală independență de legiferare. Așadar nu se poate (im)pune problema recunoașterii obligatorii a așa-ziselor căsătorii homosexuale în întreaga UE. Aceasta e o construcție politică democratică, nu totalitară. Poziția Bisericilor creștine, dar și a celorlalte culte religioase din România față de căsătorie (instituție civilă rezervată natural de-a lungul istoriei exclusiv uniunii dintre un bărbat și o femeie) este poziția firească fondată pe legea morală universală care stă la baza oricărei societăți sănătoase din trecut, prezent și viitor, a transmis purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu.
Anterior, și eurodeputata Maria Grapini și-a exprimat opoziția vizavi de rezoluția Parlamentului European. Ea a declarat, la RFI, că persoanele de același sex nu sunt discriminate în România: Nu-i dă nimeni afară din avion, din sala de teatru, din tramvai sau de oriunde. Deci argumentarea a fost extraordinar de proastă.
„Eu m-am săturat ca instituțiile europene să intre în subsidiarități. Există state naționale și independente, avem constituții, avem parlamente naționale. Fiecare țară să-și stabilească prin Parlament drepturile cetățenilor. Sunt de acord ca toată lumea să aibă același drept, dar eu mă simt ca o majoritară în țara mea discriminată, pentru că nu facem decât legi și în Parlamentul European le-am spus: voi semna și voi vota vreo rezoluție, când apare o rezoluție și pentru majorități”, a punctat Maria Grapini.
Proiectul de rezoluție din Parlamentul European a fost inițiat de grupurile europarlamentare PPE, S&D, Renew Europe, grupul Verzilor și grupul Stângii din Parlamentul European. În favoarea lui au votat Dacian Cioloș (PLUS), Dragoș Pîslaru (PLUS), Ramona Strugariu (PLUS), Dragoș Tudorache (PLUS), Nicolae Ștefănuță (USR) și Alin Mituță (PLUS), iar împotrivă s-au pronunțat social-democrații Carmen Avram, Dragoș Benea, Tudor Ciuhodaru, Maria Grapini, Claudiu Manda, Dan Nica, Rovana Plumb și Mihai Tudose, Traian Băsescu și Eugen Tomac de la PMP, liberalii Vasile Blaga, Daniel Buda, Cristian Bușoi, Gheorghe Falcă, Mircea Hava și Marian-Jean Marinescu și Lorant Vincze de la UDMR. Tot împotriva proiectului a votat și Cristian Terheș, eurodeputat în grupul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!