Luna martie a acestui an a fost cea mai călduroasă lună din istorie, arată cele mai recente date. Este a zecea lună consecutiv, în care se înregistrează recorduri de temperatură. Principala cauză o reprezintă fenomenul meteo El Nino care scade acum în intensitate în Pacificul tropical.
Acesta a mai provocat fenomene meteo extreme precum incendii de vegetaţie, cicloane tropicale şi secete prelungite. Totodată, a avut un impact puternic asupra economiei.
Însă, El Nino ar putea fi înlocuit cu La Nina, un fenomen cu manifestări opuse, spune pentru Știrile Digi FM, Roxana Bojariu, climatolog.
„Există semnale că am putea trece chiar la faza opusă, La Nina, cea care va arăta multe privințe, manifestării opuse El Nino, pentru că în Pacificul tropical temperaturile mai ridicate decât cele normale vor trece la temperaturi ale apei la suprafață mai scăzute decât cele normale. Cele două faze presupun o dezvoltare, o perioadă de mai multe luni, un an, răspunsul atmosferei nu apare imediat. Există indicații că în această vară am putea trece la La Nina”, a declarat climatologul la Știrile Digi FM.
Însă, oamenii se vor mai confrunta cu fenomene meteo extreme deoarece acestea sunt și un rezultat al încălzirii globale, mai spune climatologul Roxana Bojariu.
„Fenomenele extreme nu sunt rezultatul doar al anomaliilor de temperatură la suprafața oceanului din zona tropicală a Pacificului. Inclusiv încălzirea globală este cea care alimentează multe din fenomenele de vreme. Oricum vom avea fenomene extreme. Inclusiv fazele El Nino și La Nina sunt potențate în manifestări de fundalul acesta al încălzirei globale care asigură o cantitate sporită de căldură și de vapor de apă în atmosferă. Pentru Europa însă efectele nu sunt foarte robuște și foarte clare sunt mai degrabă impacturi indirecte”
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!