România ocupă locul 26 la reciclarea deșeurilor, dintre cele 27 de state europene. Parlamentarii vor, în acest context, mai multe legi pentru probleme de mediu. Pe de o parte, copiii ar putea studia educație ecologică la școală, pe de alta adulții ar putea plăti mai mult pentru gunoiul pe care îl produc.
Programa școlară ar putea fi modificată astfel încât copiii să învețe la ore cum să aibă grijă de mediu. Educația ecologică ar fi cuprinsă în orarul elevilor din clasele primare și din gimnaziu, potrivit unei propuneri legislative semnate de PNL.
Ionuț Sorin Banciu, inițiatorul proiectului: "Copiii trebuie să știe de mici că tot ceea ce facem are un impact asupra mediului și că dacă înțelegem fiecare pas pe care îl facem de la deșeuri, modul de transport, modul în care ne încălzim locuințele vom reuși să rezolvăm toate aceste probleme.".
Un proiect al parlamentarilor UDMR propune taxe mai mari pentru deșeurile produse. Serviciile publice cum sunt consumul de apă, gaze sau energie electrică se plătesc în funcție de cantitatea utilizată. Același principiu s-ar aplica și pentru deșeuri. Astfel municipalitățile care colectează selectiv vor avea costuri mai mici.
Szabo Odon, inițiatorul proiectului: "Tariful să aibă 2 componente: o componentă fixă și una variabilă. Practic plătești cât arunci, aceasta este soluția. Se implementează la scară mai largă colectarea selectivă, iar acest lucru ar da un imbold pentru ca prețurile pe care le pot genera aceste noi intervenții de colectare selectivă să nu fie prețuri exorbitante. Practic ajutăm ca în România, în ținta noastră pe care o avem de a ajunge la 40-59 la sută de colectare selectivă să fie atinsă mai repede".
Asociațiile de mediu nu sunt de acord cu inițiativa.
Dan Trifu, reprezentant EcoCivica: "Problema mare la noi este că autoritățile locale, cu toate că sunt obligate de lege, nu se colectează separat și ca atare volumul transportat este foarte mare. Dar ca să aplici direct o taxă fără ca tu să respecți legea nu este normal. Așa că să-și facă întâi dumnealor treaba.
Statul pierde undeva la peste 4 miliarde de euro. Tot ce înseamnă deșeuri reciclabile dacă ne gândim la cantitățile care pot fi redate în circuitul ăsta economic, în economia circulară. N-am înțeles niciodată de ce nu se dorește acest lucru. Este foarte simplu să colectăm selectiv".
România avea o obligație față de Uniunea Europeană pentru a ajunge să recicleze 50 la sută din deșeurile municipale până în 2020. Țara noastră plătește penalizări până la remedierea situației. În 2018, s-au reciclat 11 la sută din deșeuri. Media europeană a fost de peste 47 la sută.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!