Vaccinurile pe bază de ARN mesager împotriva COVID-19 cresc riscul de miocardită și pericardită, arată un studiu francez. Potrivit acestuia, cazurile sunt însă rare și nu afectează beneficiul vaccinării.
Studiul citat de Agerpres a avut ca subiecți aproape 2.000 de persoane cu vârste între 12 și 50 de ani, internate în Franța pentru miocardită sau pericardită, în perioada 15 mai-31 august.
Miocardita și pericardita sunt afecțiuni inflamatorii ale inimii. Prima afectează miocardul, principalul mușchi al inimii, iar cea de-a doua, pericardul, membrana care o înconjoară.
Rezultatele studiului francez arată că vaccinurile Pfizer și, în special, Moderna cresc riscul apariției acestor boli în decurs de 7 zile de la inoculare.
Fiecare caz a fost comparat cu 10 „martori”, care au aceeași vârstă, același sex și departament de rezidență, însă nu au avut miocardită. Riscurile de spitalizare pentru miocardită sau pericardită au fost astfel comparate între vaccinați și nevaccinați în situații altfel similare. Aceste riscuri par a fi mai pronunțate, chiar dacă scăzute, la bărbații sub 30 de ani, în special după a doua doză de Moderna. Vaccinarea cu acest ser ar fi astfel la originea a 132 de cazuri suplimentare de miocardită la un milion de doze administrate. La femeile sub 30 de ani, cazurile suplimentare de miocardită atribuibile celei de-a doua doze de Moderna sunt estimate a fi de ordinul a 37 la un milion de doze administrate. În ceea ce privește riscul de pericardită, acesta pare a fi, de asemenea, mai pronunțat după vaccinul Moderna la persoanele sub 30 de ani, în special după a doua doză, care ar fi la originea a circa 18 cazuri suplimentare la milion de doze administrate la bărbați tineri.
Niciunul dintre cazurile cu astfel de afecțiuni nu s-a soldat cu deces.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!