Vorbitul la telefon fără hands-free, trimiterea de mesaje sau verificarea rețelelor sociale... sunt câteva dintre riscurile la care se expun aproape jumătate dintre șoferii români.
Este concluzia Poliției Române care a prezentat marți rezultatele studiului „Atitudini sociale privind riscul în trafic”. Au fost analizate și datele din alte patru sondaje similare făcute în ultimii 10 ani.
48% dintre șoferii români susțin că se simt în siguranță în trafic, în timp ce restul susțin contrariul.
Atunci când vorbim de nesiguranță, 6 din 10 șoferi români indică nerespectarea regulilor de circulație, aproape jumătate invocă starea precară a drumurilor, iar 4 din 10 se plâng că mulți șoferi fac manevre riscante sau conduc imprudent.
Aproape 70% dintre participanții la studiu au declarat că respectă limita legală de viteză, indiferent de viteza de deplasare a celorlalte mașini. Însă cu cât puterea motorului mașinii este mai mare, cu atât frecvența depășirii limitei de viteză în trafic crește. Șoferii chestionați tind să depășească viteza legală în special în afara localității și pe autostrăzi.
Majoritatea șoferilor, 8 din 10, susțin că poartă centura de siguranță în cea mai mare parte a timpului.
Atunci când vine vorba de poliție, cei mai mulți șoferi cred că prioritatea ar trebui să fie sancționarea șoferilor care au consumat băuturi alcoolice și apoi sancționarea celor agresivi în trafic.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!