Leul românesc este bancnota care adună cei mai mulți microbi. La această concluzie au ajuns doi oameni de știință, care au analizat bancnote din întreaga lume. Pentru această descoperire, ei au primit premiul Ig Nobel pentru economie.
Premiul Ig Nobel este un premiu satiric acordat anual din 1991 pentru a sărbători zece realizări neobișnuite în cercetarea științifică, scopul declarat fiind acela de a „onora realizările care în primul rând îi fac pe oameni să râdă, apoi îi fac să se gândească”.
Andreas Voss, expert în microbiologie și prevenirea infecțiilor, fiul său Timothy și omul de știință turc Habip Gedik, au împărțit premiul pentru economie pentru că au descoperit că bancnotele românești sunt cele mai susceptibile de a aduna germeni. Voss a venit cu ideea cercetării bancnotelor în timpul unei călătorii în China, când a văzut o grămadă de bancnote murdare, a declarat el pentru NRC. Împreună cu Gedik și fiul său, au decis să compare „euro, rupii indiene, kunas croate, dolari americani și o mână de alte monede rămase într-un sertar”, a spus Voss pentru ziar.
Voss și echipa sa au sterilizat bancnotele, apoi le-au infectat cu trei tulpini bacteriene rezistente, inclusiv MRSA și E.coli. După două ore au verificat ce bacterii au supraviețuit. Într-un al doilea experiment, a fost măsurat transferul bacteriilor pe mâini. Leii românești arătau murdar și erau cele mai murdare bancnote, au arătat cercetările. Toate tulpinile au supraviețuit și au ajuns pe mâinile oamenilor. Rupiile și kuna se simțeau murdare, dar nu erau. „Bancnotele cu aspect soios nu sunt întotdeauna surse de infecție”, a spus Voss. Tulpina E.coli a supraviețuit la euro, dar nu a ajuns pe mâinile cercetătorilor. Dolarul american, a spus Voss, a fost bancnota care, deși părea curată, a fost cea mai murdară dintre toate.
„Am fost contactat de bănci pentru a le indica ce fel de hârtie să folosească, dar acest lucru nu este acoperit de cercetare”, a spus el.
Alți câștigători au făcut cercetări cu privire la temperatura scrotului a poștașilor francezi dezbrăcați și îmbrăcați, în timp ce oamenii de știință italieni au descoperit că pizza este sănătoasă atât timp cât este făcută și mâncată în Italia.
Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM. Ca să știi!
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!