Liviu Dragnea și Șerban Nicolae au depus la Senat un proiect de lege care obligă Banca Națională a României să aducă în țară rezervele de aur, care în prezent sunt păstrate în proporție de 65% în străinătate. Proiectul trebuie introdus în dezbatere în procedură de urgență iar inițiatorii spun că evoluția economiei românești din ultimii ani indică o tendință pozitivă care poate modifica politica BNR privind constituirea și administrarea depozitelor de aur.
Potrivit proiectului de lege depus ieri, BNR mai poate lăsa în băncile din afara ţării doar 5% din rezerva totală a României.
Daniel Dăianu, membru în Consiliul de Administraţie al BNR, a explicat la Jurnalul de Seară de la Digi 24, de ce e mai bine ca aurul să rămână unde este.
„Prin decret nu se poate așa ceva. Când am văzut declarația, gândul m-a dus imediat la ce ar însemna... de fapt se intră în alt regim ca să reușești așa ceva. Teoretic, se poate imagina așa ceva? Da, se poate imagina un alt regim de funcționare a economiei, cu reprimare financiară, adică să controlezi dobânzile, să controlezi importurile astfel încât să menții un echilibru al balanței de plăți. Este un sistem de comandă cu un control puternic al schimburilor comerciale, folosești chiar mai multe cursuri de schimb. Nu ai cum să nu ajungi la subvenționare masivă, trebuie să ai resurse ca să subvenționezi masiv. Dacă oficialii guvernamentali ar spune: într-un orizont de timp rezonabil dorim să ajungem la rate comparabile cu ce observăm în Polonia și Ungaria, da, se poate gândi potrivit acestei logici. Este o țintă, de ce nu, de acceptat, ai spune chiar că are sens, avem și documente de aderare, care urmăresc aderarea la zona euro și acolo vorbim de consolidare bugetară. Înseamnă să reduci deficitele structurale ale bugetului, dar să crești veniturile fiscale, să finanțezi investiții cheie pentru economie”, a spus Dăianu.
Contactat de Digi FM, secretarul general al PSD Codrin Ștefănescu a refuzat să comenteze demersul legislativ al celor doi colegi de partid.
Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM. Ca să știi!
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!