26 de apartamente din trei blocuri din Craiova au ars aproape în totalitate în urma incendiului izbucnit joi dimineaţa, 7 septembrie, la mansarda unui bloc din cartierul Craioviţa Nouă, focul extinzându-se ulterior la încă două blocuri din apropiere.
Potrivit conducerii ISU Dolj, în cele trei blocuri afectate de incendiu erau 184 de apartamente şi garsoniere, iar în zonele de mansardă erau 26 de locuinţe care au fost afectate aproape în totalitate.
"După ce vom finaliza acţiunile de intervenţie, de căutare-salvare şi stingere, vom proceda şi la celelalte acţiuni de cercetare a locului şi verificare pentru a ne asigura că toate pericolele au fost înlăturate. De asemenea, urmează să fie stabilită cauza incendiului", a declarat şeful ISU Dolj, Bogdan Vlăduţoiu, conform Agerpres.
Potrivit prefectului judeţului Dolj, Dan Diaconu, din cele trei blocuri au fost evacuate sau s-au autoevacuat în jur de 80 de persoane, din care două au suferit arsuri minore la nivelul mâinilor.
Pentru stingerea focului au intervenit forţe din cadru ISU Dolj şi ISU Olt cu nouă autospeciale cu apă şi spumă, precum şi poliţişti, jandarmi, poliţişti locali.
La un bloc de locuinţe din municipiul Craiova a izbucnit, joi dimineaţa, un incendiu, focul manifestându-se la mansarda imobilului. Potrivit ISU Dolj, pentru stingerea focului care se manifesta violent la acoperişul blocului s-a intervenit iniţial cu cinci autospeciale de lucru cu apă şi spună, o autoscară, o autospecială de lucru la înălţime şi un echipaj SMURD, iar ulterior forţele de intervenţie au fost suplimentate.
Focul care a ars mai bine de două ore s-a extins la mansardele altor două blocuri din apropiere, iar locatarii au intrat în panică acuzând modul în care s-a desfăşurat intervenţia pompierilor, care a fost îngreunată de faptul că nu exista presiune la hidranţi. De asemenea, accesul maşinilor de pompieri a fost dificil din cauza străzilor înguste, a maşinilor parcate şi a unui gard de beton care împrejmuieşte un teren privat, neputându-se interveni cu apă din toate lateralele blocului.
Şeful ISU Dolj a anunţat că hidranţii din zonă au funcţionat, dar cantitatea de apă de care a fost nevoie a fost foarte mare. Reprezentanţii Companiei de Apă "Oltenia" (CAO) susţin că toţi hidranţii cuplaţi la reţeaua publică de alimentare cu apă din zona în care a izbucnit incendiul funcţionează, iar hidrantul la care au fost probleme cu presiunea nu aparţine CAO.
"Toţi hidranţii cuplaţi la reţeaua publică de alimentare cu apă din zona Aristizza Romanescu - Toporaşi funcţionează, asigurând o presiune de 2,5 bari, respectiv un debit de peste 8 litri/secundă. Aceasta în condiţiile în care indicativul pentru securitate la incendiu (norma legală în vigoare) prevede asigurarea la fiecare hidrant a unui debit de 5 litri/secundă, la o presiune minimă de 0,7 bari. Angajaţii Companiei de Apă Oltenia transmit, periodic, Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, harta actualizată a hidranţilor din aria de operare, iar în perimetrul celor două străzi sunt opt hidranţi perfect funcţionali. Din primele date, pompierii s-au racordat iniţial la un hidrant care nu aparţine Companiei de Apă Oltenia, aflat pe proprietate privată, în curtea unei societăţi de la intersecţia străzilor Toporaşi şi Aristizza Romanescu, unde au existat probleme cu presiunea", a transmis conducerea societăţii CAO.
Autorităţile locale au transmis că în acest moment sunt disponibile peste 100 de locuri de cazare pentru persoanele afectate de incendiu.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!