Silviu Biriș, actor al Teatrului Național și absolvent de Teologie, atrage atenția asupra exagerărilor pe care românii le fac în ceea ce privește tradițiile legate de pomeniri și parastase. Într-un interviu recent, actorul a subliniat că aceste obiceiuri ar trebui urmate cu măsură, criticând cantitățile uriașe de colivă și alte produse oferite la astfel de evenimente.
„Ca o observație personală, cred că de multe ori se exagerează cu cantitatea mare de colivă care se face de către oameni. O mare parte rămâne neîmpărțită și ori se strică, ori ne face… obezi. Pomenile fac legătura noastră cu lumea nevăzută către care sufletul celui decedat se îndreaptă”, a explicat Silviu Biriș pentru revista Click.
Silviu Biriș, care a devenit slujitor al Bisericii după absolvirea Facultății de Teologie, a discutat despre semnificația tradițiilor religioase și a subliniat că acestea ar trebui să fie mai mult despre echilibru și simplitate. El a menționat că românii, în dorința lor de a-și cinsti răposații, aleg să împartă lucruri care nu sunt întotdeauna potrivite.
„Acum, dacă tăticu iubea băutura și a murit și alcoolic, nu trebuie să punem în pachetele pe care le împărțim pentru sufletul lui băutură și țigări, căci nu ajută, nici sufletului lui, nici celor care le consumă”, a spus actorul.
Silviu Biriș a evidențiat, de asemenea, rolul filantropic al pomenilor în tradiția Bisericii Ortodoxe Române, explicând că acestea nu sunt menite doar să onoreze memoria celor decedați, ci și să sprijine pe cei aflați în nevoie.
„Cultul morților în Biserica Ortodoxă Română are o vechime de peste 2000 de ani. Pachetele cu mâncare, care se oferă drept pomană, au scopul de a ajuta pe cei flămânzi sau nevoiași. Practic, pomenile au rostul de a cultiva actul filantropic. Rostul parastasului și al colivei este cu totul altul. Ca o concluzie, milostenia trebuie făcută de fiecare dată, nu numai cu ocazia unei pomeniri a unei persoane decedate”, a adăugat el.
Actorul a mai precizat că, în zilele de post, credincioșii ar trebui să fie atenți la conținutul pachetelor de mâncare pe care le împart, asigurându-se că acestea nu conțin carne, lapte sau ouă.
„În legătură cu pachetele care se fac la parastas sau la pomeniri, nu există un număr sau o dogmă care să-ți spună exact câte sau ce anume trebuie să conțină un pachet. Trebuie să ținem cont că, în zilele de post, pachetul nu trebuie să aibă produse care conțin carne sau lapte ori derivate din lapte și ouă. Iar în privința conținutului pachetelor sau a numărului lor, exagerarea nu e bună. Sunt și cazuri excepționale, când oameni înstăriți oferă o masă caldă unui așezământ de bătrâni sau de copii instituționalizați”, menționează Silviu Biriș.
Silviu Biriș a făcut un apel către români să respecte tradițiile religioase cu mai multă măsură și considerație, subliniind importanța semnificației și recunoștinței în cadrul parastaselor și pomenirilor.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!