Trei fete din Iași au reușit să obțină media zece la examenul de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2024, iar în cadrul unui interviu acestea au acceptat să-și dezvăluie secretele reușitei lor.
Mara-Karina Ionescu de la Colegiul Național, Ilinca Floroiu de la Colegiul Richard Wurmbrand și Ruxandra Maria Galan de la Liceul Teoretic „Varlaam Mitropolitul” au obținut zece pe linie la Bacalaureat, iar toate susțin că aceste rezultate vin după ani de muncă.
Absolventă a specializării Matematică-informatică, Maria-Karina Ionescu a susținut examenul de Bacalaureat la Limba și literatura română, Matematică și Fizică. A obținut media 10, însă aceasta spune că a muncit pentru ea, nu pentru un simplu rezultat la examen.
„Media 10 la examenul de Bacalaureat arată, într-adevăr, foarte bine. Poate prea bine, întrucât este, în definitiv, doar o notă și definește un singur moment al vieții mele: 9 ore, 25 de pagini scrise. Mi-aș dori ca oamenii din jurul meu să nu rămână doar cu atât. Nu doresc să sune ipocrit. Cred că mult mai fățarnic ar fi să pretind că lumea (mi) se învârte în jurul unui examen pentru care, DA, s-au vărsat lacrimi reale, însă combătute în momentele critice de realizarea că cea mai frumoasă reușită academică a acestor ani liceu a fost că am învățat cum să învăț”, a transmis Mara-Karina pentru Ziarul de Iași.
Mai departe, Mara-Karina vrea să studieze Chimie sau Fizică în Germania, prima sa opțiune fiind Universitatea Heidelberg. Însă, indiferent ce va alege, Karina spune că nu-și va neglija latura umanistă, întrucât are o afinitate pentru literatură, filosofie, critică și muzică. În anii de liceu, acesta a participat la diverse activități și concursuri.
Ilinca vrea să studieze la București
Ilinca Floroiu a urmat specializara Filologie și a susținut probele scrise ale examenului de Bacalaureat la Limba și literatura română, Istorie și Geografie. A obținut media 10 la examen, dar a avut emoții la prima probă, gândindu-se că lucrarea sa nu va fi pe măsura exigențelor profesorilor corectori.
„Pentru mine această medie reprezintă o recunoaștere a efortului constant depus în toți anii de școală, o reușită personală de care sunt foarte mândră. Nu am făcut deloc meditații. I-am avut alături, însă, pe profesorii mei de la liceu, care m-au îndrumat și de la care am învățat tot ce am avut nevoie pentru a obține acest rezultat”, a declarat tânăra de 18 ani pentru „Ziarul de Iași”.
Ilinca nu s-a hotărât încă ce facultate vrea să urmeze din toamnă, însă știe că vrea să studieze în București. În timpul liceului, aceasta a participat mai ales la concursuri de limba română, unde a obținut rezultate foarte bune.
Ruxandra va studia Medicina
În județul Iași, la examenul național de Bacalaureat a mai obținut media 10 și Ruxandra Maria Galan, absolventă a Liceului Teoretic „Varlaam Mitropolitul” din Iași. Tânăra a urmat specializarea Științe ale naturii, iar probele scrise le-a susținut la Limba și literatura română, Matematică și Anatomie și fiziologie umană, genetică și ecologie umană.
„Media 10 reprezintă mai mult decât o notă, este încununarea efortului depus de-a lungul celor patru ani de liceu, validarea valorii și a muncii mele. Am învățat constant de-a lungul liceului, nu doar la materiile pentru Bacalaureat, ci și la celelalte materii. Am apelat la meditații și am încercat să mențin un echilibru între pregătirea pentru examenul de Bacalaureat și pregătirea pentru examenul de admitere”, a spus absolventa.
„Sunt foarte pasionată de literatură și de domeniile adiacente, precum filosofia sau limbile străine. Cu toate acestea, sunt atrasă și de științele exacte. Sunt o fire curioasă, care își dorește să descopere lumea din jurul ei, iar prin medicină cred că voi avea ocazia să fac acest lucru”, a precizat Ruxandra, potrivit sursei citate.
Rezultatele finale Bacalaureat 2024
Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a transmis că rata de promovare la prima sesiune a examenului de Bacalaureat este de 76,4%, în creştere cu 3,6% faţă de anul trecut (72,8%).
39 de candidaţi au încheiat probele scrise cu media 10.
Potrivit ministrului, probele scrise s-au desfăşurat în 477 de centre de examen şi toţi cei care au solicitat să susţină examenul de Bacalaureat în condiţii adaptate au putut face acest lucru, fiind aprobate, în total, cazuri speciale pentru 772 candidaţi.
Deca a menţionat, într-o conferinţă de presă, că au participat la examen 14.000 profesori asistenţi şi peste 10.000 profesori evaluatori.
Ministerul Educaţiei a publicat luni, la ora 11,30, pe site-ul dedicat, rezultatele înregistrate în sesiunea iunie - iulie 2024 a examenului naţional de Bacalaureat.
Conform datelor înregistrate în aplicaţia de examen, au promovat 99.371 de candidaţi (95.112 candidaţi din promoţia curentă şi 4.259 din promoţiile anterioare), din totalul celor 130.041 prezenţi.
Ca urmare, rata cumulată de promovare, înainte de contestaţii, este de 76,4%, în creştere cu 3,6% faţă de prima sesiune din anul trecut (72,8%), scrie Agerpres.
Pentru promoţia curentă, rata de succes este de 81,5%, în creştere cu peste 3% faţă de prima sesiune din anul anterior (78,4%), în timp ce pentru promoţiile din anii trecuţi procentul se situează la 31,9%, superior cu peste 3%, comparativ cu anul trecut (28,5%).
Au absentat 4.373 de candidaţi, iar 103 au fost eliminaţi.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!