Primarul municipiului Timişoara, Dominic Fritz, a declarat că este nemulţumit de curăţenia oraşului şi că serviciile de salubrizare stradală vor fi preluate în regie proprie.
Edilul subliniază că în ultima perioadă au fost înregistrate în platforma dedicată a primăriei şi la managerii de cartier reclamaţii privind calitatea serviciilor de curăţenie stradală, nesatisfăcătoare, coşurile de gunoi adesea pline, praful de pe străzi şi trotuarele murdare.
"Timișorenii vor, înainte de toate, un oraș mai curat. Am încercat de toate. Mai multe controale, nu am plătit lucrările făcute de mântuială, am crescut frecvența curățeniei. Nu a funcționat. Sunt încă prea multe coșuri de gunoi pline, prea multe străzi prăfuite și trotuare cu gunoaie.
Operatorul privat care a câștigat licitația în 2019 ori nu poate, ori nu vrea. De asta am decis să preluăm serviciul de salubrizare în regie proprie, așa cum a mai fost (din 1911, să fiu exact!). Ce înseamnă asta? Voi propune Consiliului Local ca SDM, compania municipală, să înființeze o firmă proprie, care să se ocupe de curățenia în oraș. Vor începe de la jumătatea lui martie, când expiră contractul cu actualul operator. Până atunci vor avea timp să organizeze și doteze echipele care vor avea grijă ca Timișoara să fie curată pe bune.
Așa avem control direct. Știm ce se face, cum se face și pe ce cheltuim banii din taxele și impozitele timișorenilor. Pentru că merităm un oraș curat", a transmis edilul Timișoarei.
Ca urmare a feedback-ului negativ al timişorenilor la adresa actualului operator şi a unei evaluări detaliate a serviciilor prestate de acesta, Primăria Timişoara a luat constant măsuri, respectiv nu a recepţionat toată suprafaţa planificată pentru curăţenie. În aceste condiţii, municipalitatea iniţiază primul pas pentru asigurarea serviciilor de salubrizare prin intermediul Societăţii Drumuri Municipale (SDM). Două proiecte de hotărâre vor fi supuse votului în următoarea şedinţă a Consiliului Local: unul privind studiul de oportunitate şi unul privind mandatarea AGA SDM pentru a iniţia demersuri pentru noile servicii.
Odată aprobate proiectele de hotărâre, municipalitatea poate parcurge următoarele etape, astfel încât schimbarea operatorului să nu afecteze continuitatea serviciilor după mijlocul lunii martie, când expiră contractul cu societatea actuală. Ofertele depuse în cadrul procedurii de achiziţie publică a municipalităţii pentru servicii de salubrizare, inclusiv de către operatorul actual, au fost inadmisibile.
Timişoara nu este singurul municipiu care a decis preluarea serviciilor de salubrizare în regie proprie. Recent, Primăria Reşiţa a anunţat acelaşi demers începând cu luna martie a acestui an.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!