Zeci de miliarde de dolari se învârt în industria multivitaminelor, dar știința ne arată că, în lipsa unei afecțiuni clare, suplimentele nu ne fac mai sănătoși!
În 2013, trei studii realizate în Statele Unite au demonstrat că majoritatea suplimentelor alimentare nu previn bolile cronice, iar administrarea lor în lipsa unei prescripții medicale trebuie evitată.
Cu alte cuvinte, dacă nu aveți o deficiență în organism, confirmată de analize, veți lua pastile degeaba.
La o concluzie similară au ajuns și cercetătorii canadieni, anul acesta, în urma unor teste efectuate în perioada 2012-2017. Multe dintre vitaminele vândute la farmacii sub formă de suplimente alimentare nu oferă nici o îmbunătățire a stării de sănătate. Aici sunt incluse popularele: vitamina C, vitamina D și calciul.
Există, însă, și pastile care au efecte dovedite. Vitamina B și acidul folic pot reduce riscul de boli cardiovasculare și de atac cerebral (nu îl elimină!), iar niacina (o formă a vitaminei B3) și antioxidanții pot crește riscul de deces, avertizează specialiștii.
În concluzie, cea mai bună formă de vitaminizare este cea naturală: a te hrăni cu fructe și legume proaspete, cât mai puțin sau deloc preparate termic.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!