Părerile sunt în continuare împărțite în privința mărțișorului oferit anual de elevi sau părinți cadrelor didactice. Ordinul comun al Ministerelor Educației și Sănătății interzice „schimbul de obiecte personale”, categorie în care pot intra mărțișoarele și florile oferite de 1 și 8 martie. În schimb, ministrul Sorin Cîmpeanu afirmă că nu există nicio interdicție și că acestea sunt permise, floarea fiind „un simbol”, nu un „obiect personal”.
Oricât am dori să restricționăm aceste aspecte în contextul pandemiei, nu se va întâmpla, a spus secretarul general al Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți, la emisiunea „Omul Potrivit” de la Digi FM.
Eu sunt convins că și anul acesta, de 1 martie, copiii se vor duce cu mărțișoare la școală. Cu siguranță vor primi fetițele mărțișoare de la colegii lor și de la celelalte fetițe - mai ales la clasele primare se obișnuiește acest aspect, de a se da mărțișoare și se vor duce și cu buchete de flori, să sperăm că nu cu cadouri. Noi am sugerat și am insistat la părinți, atât la nivelul municipiului București, dar mai ales în țară, să se evite a se mai da cadouri foarte scumpe. Deja intrăm într-o situație similară dării de mită, a explicat Gabriel Chicioreanu.
Aceste momente se pot face, dar necesită mai multă atenție în această perioadă cu tulpini extrem de contagioase, consideră medicul infecționist Adrian Marinescu, de la Institutul „Matei Balș” din Capitală. El a explicat, la postul nostru de radio, că restricțiile trebuie respectate de părinți și elevi.
Trebuie să fim atenți, că nu ne dorim alte focare! Noile tulpini (de coronavirus, n.r.) generează și forme simptomatice (de COVID-19, n.r.) la cei mici într-o proporție crescută. Dacă se creează și focare în astfel de momente, va fi mai greu. Nu e vorba de obiectele în sine, ci de faptul că vor interacționa fizic mai mult, a subliniat medicul.
Nu suntem de acord cu interzicerea mărțișoarelor în școli, spune președintele Federației Spiru Haret. Aceste tip de acțiuni sunt umane, motivează Marius Nistor, care subliniază pe de altă parte că nu e de acord cu cadourile scumpe oferite de părinți, pe care le consideră exagerate.
Perioada aceasta a pandemiei a condus la o înstrăinare puternică, a creat probleme din punct de vedere afectiv pentru părinți, cadre didactice și elevi. A merge atât de departe cu partea aceasta extremistă este deja prea mult. Copiii suferă, părinții suferă, noi ca adulți suferim și cred că nu trebuie exagerat sub nicio formă. Mai departe, nu pot fi de acord cu exagerările! Nu cred că vine învățătoarea sau educatoarea să ceară un anume tip de cadou. Dacă face acest lucru, este inadmisibil și părinții nu ar trebui să reacționeze la așa ceva, a declarat Nistor, la postul nostru de radio.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!