Statele UE vor cere oprirea termocentralelor pe cărbune şi încetarea subvenţiilor pentru combustibili fosili. UE vrea să facă din schimbările climatice o parte importantă a politicii sale externe. Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a vorbit la Digi24 depre efectele acestei decizii asupra mineritului din România și asupra celorlalte sectoare care depind de cărbune și extracție.
„Noi susținem pactul verde european, susținem Green Deal, dar cărbunele reprezintă o importantă parte a mixului energetic românesc și asta nu se poate face peste noapte. Pentru a putea trece de la cărbune la energia verde avem nevoie de o perioadă de timp și combustibil de tranziție, care e gazul natural, România fiind un producător de gaze naturale. România s-a alăturat altor 16 state europene care susțin folosirea gazului natural ca și combustibil de tranziție”, a spus Virgil Popescu la Digi24.
Ministrul a vorbit despre planurile de reorganizare ale sectorului cărbunelui.
„Avem un proiect de reorganizare a complexului energetic Hunedoara. Pe ordonanța 60, compania va fi împărțită în două, termocentrala de la Mintia va merge către autoritățile locale, unde va putea fi modernizată trecerea pe gaz a unor grupuri care acum sunt pe cărbune, iar termocentrala de la Paroșeni împreună cu cele 4 mine vor forma un alt complex”, a explicat el.
„Termocentrala Paroșeni îndeplinește sandardele de mediu, nu are probleme cu emisiile CO2, dar și acolo putem merge mai departe și utiliza energia regenerabilă, un baraj unde poate fi făcută o microhidrocentrală și, de asemenea, trecut un grup pe gaz”, a spus ministrul.
Întrebat cât va dura acest proces, ministrul a spus: „Din cele 4 mine, două sunt deja în procedură de închidere de mină. Suntem în discuții și cred că am convins Comisia Europea să prelungim procedura de închidere, pentru că acolo există rezerve de huilă destul mari și să evităm riscurile autoaprinderii, să încercăm să le trecem într-o închidere în siguranță și am cerut suplimentarea procedurii de închidere”.
„Celelalte două mine funcționează absolut normal. Nu avem un termen și am evitat să asumăm din partea României un termen. Aș aștepta să vedem ce fac și celelalte state”, a adăugat el.
„Nu putem peste noapte să spunem că în 3, 4, 5 ani închidem cărbunele pentru că efectiv nu putem să facem acest lucru din punct de vedere al siguranței sistemului energetic național. Dar suntem determinați să implementăm pactul verde european, să reducem emisiile de CO2 și să ne asumăm toate țintele europene pe care ni le-am asumat la Bruxelles”, a mai spus Popescu.
Întrebat cum vor fi afectate locurile de muncă din acest sector, ministrul a spus: „Evident că vor fi afectate locurile de muncă. Ne gândim împreună cu autoritățile locale, cu partenerii sociali, pentru Valea Jiului și zonele miniere afectate – pentru că nu numai Valea Jiului este problema, e și Complexul Energetic Oltenia care e în proces de restructurare, mai sunt și alte zone din țară. Avem acel Just Transition Fund pus la dispoziție de Uniunea Europeană pentru zonele puternic afectate și împreună gândim planul de relocare și recalificare a personalului”.
„Întotdeauna am dat un exemplu care mi-e drag și de care mă voi ține să se și întâmple: construim energie regenerabilă, iclusiv celule fotovoltaice, dar importăm din afara UE aceste panouri solare. Haideți să construim în România, pe fondul de tranziție în acele zone unde să lucreze oamenii, să cosntruim fabrici de producție a acestor panouri solare, în așa fel încât din fondul de tranziție să avem fabricile noastre cu care vom construi de exemplu parcurile fotovoltaice”, a mai spus ministrul.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!