O masă de aer încărcată cu particule de praf saharian va ajunge, începând de miercuri, deasupra României, urmând ca depunerile de praf să poată fi observate în jumătatea de vest a ţării în intervalele în care va ploua. Această masă de aer se va îndepărta de ţara noastră, de joi seară.
”În perioada 26 iunie, ora 3 - 27 iunie, ora 21, circulaţia aerului, predominant sudică, va favoriza avansul dinspre nordul Africii a unei mase de aer încărcată cu particule de praf de origine sahariană, către sud-estul Europei şi deasupra României. Depunerile de praf vor putea fi observate în jumătatea de vest a ţării în intervalele în care va ploua”, a transmis, marţi, într-un comunicat de presă, ANM, relatează News.ro.
Potrivit sursei citate, joi, din orele serii, masa de aer încărcată cu particule de praf saharian se va îndepărta de ţara noastră.
Cât de periculos este praful saharian
Persoanele care au astm sau alte probleme respiratorii precum bronșită sunt cele mai afectate de norul de praf saharian.
"Pacienții cu astm, cu bronșită sunt mult mai sensibili la orice schimbare a calității aerului. Aceste persoane cu risc trebuie să evite să iasă din casă când sunt anunțate astfel de atenționări. Dacă însă activitățile impun ieșirea din casă, pacienții trebuie să aibă la ei medicația de rezervă și să o folosească așa cum le-a fost prescrisă de medic. Masca nu e o soluție, deoarece particulele sunt foarte fine și pot depăși acest filtru. Dacă valurile de praf ar fi de scurtă durată și cu concentrație mare, iar vântul ar fi puternic, da, putem să ne acoperim nasul și gura, dar altfel organismul are capacitatea de a elimina aceste particule. Dacă strănutăm sau tușim trebuie să facem un control de alergologie sau la pneumolog. Studiile arată că în următoarea săptămână de la producerea unui episod de praf saharian, numărul de internări din cauza acutizării bolilor respiratorii crește cu 30%", a explicat recent la Digi24, Beatrice Mahler, managerul Institutului „Marius Nasta”.
În același timp, potrivit prof. univ. dr. Silviu Gurlui, cunoscut activist de mediu, citat de adevărul.ro: „Este vorba despre o cantitate masivă de praf saharian, smulsă din atmosferă de picăturile de apă, mai ales pe o zonă extinsă din estul țării, unde a plouat în ultimele ore. Acest praf saharian s-a redepus peste vegetație, peste mașini. Este vorba despre un strat de nisip consistent, în amestec cu alți poluanți, inclusiv potențial și de natură organică, ciuperci, care pot prinde gratis un bilet în această călătorie în nordul Saharei dar și diferite alte bacterii. Acestea pot fi și surse alergene. Deci, este bine să știm de unde mai există alți alergeni, alături de polen. Acest strat ajunge și în mediul acvatic. Când se va încălzi, acesta praf va fi împrăștiat din nou în atmosferă”.
.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!