Fauna piscicolă din Delta Dunării este amenințată de o specie extrem de agresivă, somnul african, un pește foarte violent care îi atacă pe cei autohtoni. Numai ieri au fost prinse 10 astfel de exemplare mari, semn că aria lor de răspândire este extinsă. Specialiștii din Delta Dunării fac un apel la pescari să rețină acest tip de pește și să nu-l mai elibereze în mediul natural.
Cătălin Țibuleac, președintele Asociației Delta Dunării, a spus la Digi24 că populația de pește din Deltă era oricum în declin, iar apariția acestei specii „aduce un plus de pericol asupra populațiilor de speci autohtoni”.
„Din datele pe care le avem, somnul african atacă aproape toate speciile de pește, inclusiv puietul de sturion, specie protejată aflată sub prohibițe. Pe de altă parte, prezența somnului african corelată cu ordinul de prohibiție actual, care nu permite reținerea a patru specii, inclusiv a somnului autohton, poate crea confuzie în rândul pescarilor pentru eliberarea în mediul natural a acestei categorii de pești”, a explicat el.
„Această poveste îngrijorează și, pe termen scurt și mediu, poate afecta populația de pești autohtoni”, a spus Țibuleac.
„O primă măsură ar fi o informare corectă a pescarilor cu privire la această specie de pește, pentru a nu o reda mediului natural indiferent de dimensiuni, de perioadă de înmulțire, indiferent de situație. Un al doilea aspect, ar trebui lucrat la ordinul de prohibiție, poate amendat la sistemul catch and release măcar la somnul autohton, tocmai pentru a nu crea confuzie în rândul pescarilor”, a mai spus Țibuleac.
El a precizat că somnul african este mai închis la culoare decât cel autohton, are o formă diferită a cozii, este mai mic și are mai multă mobilitate.
Directorul Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Protecţia Mediului (INCDPM), Gyorgy Deak, a spus de asemenea că somnul african e periculos.
„Nu e de joacă cu această specie. Practic, mănâncă tot şi vom avea un declin la toate populaţiile de peşti. Dacă mănâncă orice, vă daţi seama ce se va întâmpla cu puii de sturion! Singura soluţie este să-l prinzi şi să-l elimini. Am înţeles, şi sper să fie adevărat, că iarna nu supravieţuieşte la temperaturi mai joase de 15 grade, dar chiar şi aşa trebuie luate măsuri urgente. Dacă mergem pe varianta aceasta, noi avem o zonă în care apă e caldă, el poate să supravieţuiască şi apoi să atace din nou. Trebuie luate măsuri urgente”, a spus el.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!