Expunerea la poluarea atmosferică poate creşte riscul de a dezvolta demenţă. Asta arată un studiu realizat de cercetătorii londonezi. Potrivit acestora, există o legătură între boala neurodegenerativă şi expunerea la dioxid de azot.
Cercetătorii londonezi au analizat istoricul medical în cazul a 131 de mii de pacienţi cu vârste cuprinse între 50 şi 79 de ani care nu erau diagnosticaţi cu demenţă. Starea lor de sănătate a fost urmărită timp de 7 ani. Astfel că în perioada 2005-2013, aproape 2.200 de pacienţi au fost diagnosticaţi cu demenţă. Dintre aceştia 39% - cu boala Alzheimer, iar 29% cu demenţă vasculară.
Cercetătorii au stabilit astfel o corelaţie între riscul de a dezvolta boala neurodegenerativă şi poluarea înregistrată în apropierea locuinţelor pacienţilor.
În cazul celor care se aflau în zonele aflate pe primele cinci locuri în ceea ce priveşte nivelul de dioxid de azot, riscul de a fi diagnosticaţi cu demenţă a fost cu 40% mai mare decât în cazul celor care trăiesc în zone cu grade mai mici de poluare.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!