Premierul israelian Benjamin Netanyahu şi miliardarul Elon Musk au discutat luni despre pericolele inteligenţei artificiale (IA), politica israeliană şi moderarea conţinutului pe X, fost Twitter, în timpul unei conversaţii în direct pe platforma celui care deţine Tesla şi SpaceX, informează AFP.
"Sper că veţi găsi capacitatea de a pune capăt antisemitismului (pe X) sau de a-l reduce cât mai mult posibil", în limitele libertăţii de exprimare, i-a comunicat premierul Benjamin Netanyahu lui Elon Musk. Musk a ameninţat recent cu acţiuni în justiţie împotriva ADL, care luptă împotriva antisemitismului şi a rasismului. El crede că acest ONG a speriat agenţii de publicitate din reţeaua sa de socializare cu acuzaţii pe care le consideră nefondate cu privire la creşterea rapidă a discursurilor instigatoare la ură de când a cumpărat Twitter, în octombrie 2022, potrivit Agerpres.ro.
"Ştiu că sunteţi hotărât să luptaţi împotriva oricărei urii colective faţă de poporul vizat de antisemitism şi sper că veţi reuşi. Nu este o sarcină uşoară, dar vă încurajez să găsiţi un echilibru", a adăugat prim-ministrul israelian, aflat în vizită în SUA, cu ocazia Adunării Generale a ONU.
Elon Musk a răspuns că nu poate împiedica publicarea tuturor mesajelor instigatoare la ură pe X, dar a asigurat că este "împotriva tuturor atacurilor asupra oricărui grup de persoane, oricare ar fi acesta".
"Sunt în favoarea a ceea ce face să avanseze civilizaţia şi care, în cele din urmă, ne va permite să devenim o civilizaţie spaţială, în care înţelegem natura universului. Nu vom putea reuşi dacă sunt multe lupte interioare, ură şi negativitate", a explicat el.
În cadrul discuţiei, anunţată luni dimineaţă pe X, cei doi au avut un schimb de opinii foarte prietenos, în care şi-au exprimat în mod repetat respectul reciproc.
Elon Musk este "actualul lider al celei mai spectaculoase inovaţii a noii ere şi, poate, în general", a declarat Netanyahu.
"El deschide, în mare măsură, calea care va schimba chipul umanităţii şi, de asemenea, faţa statului Israel", a afirmat în continuare, precizând că a dorit să îl "convingă să investească în Israel în anii următori ani".
Conversaţia s-a concentrat în principal pe inteligenţa artificială, beneficiile sale potenţiale şi pericolele pentru societate.
Premierul Benjamin Netanyahu a enumerat progrese şi promisiuni cu privire la speranţa de viaţă, medicamente, roboţi care să ajute persoanele în vârstă, dispariţia ambuteiajelor pe uscat şi în aer, automatizarea în industrie şi agricultură,"sfârşitul penuriilor", dar şi multe pericole, în special pentru democraţie, dacă IA este folosită în scopuri nefaste sau în cazul în care ar prelua vreodată controlul asupra oamenilor."Cred că, în multe privinţe, ne aflăm astăzi într-un punct de cotitură pentru întreaga umanitate, în care trebuie să alegem între o binecuvântare şi un blestem", a spus Netanyahu.
Miliardarul, care anul acesta a fondat o companie de inteligenţă artificială, şi-a exprimat optimismul cu privire la capacitatea liderilor internaţionali de a coopera pentru a evita dezastrele legate de această tehnologie."Fiecare sport are parte de un anumit soi de arbitru", a spus el, făcând apel la evitarea unei curse frenetice pentru AI, asemănătoare celei pentru arme nucleare.
Elon Musk este unul dintre fondatorii companiei OpenAI (creatorul ChatGPT), dar a părăsit ulterior consiliul de administraţie.
El a co-fondat, de asemenea, Neuralink, un start-up care concepe implanturi neuronale, în special cu scopul de a ajunge la o "simbioză cu inteligenţa artificială", după cum declara în 2020.
Miliardarul american avertizează în mod regulat despre pericolele IA şi a abordat această temă cu lideri politici de pe scena internaţională, de la Washington la Beijing.
El a participat săptămâna trecută la o serie de întâlniri cu uşile închise care au avut loc în cadrul Congresului american, alături de alţi lideri de marcă din domeniul tehnologiei, precum Mark Zuckerberg de la Meta sau Sam Altman de la OpenAI, în contextul în care SUA lucrează la noi legi pentru a controla mai bine această tehnologie."Există un consens puternic în favoarea reglementării IA", a comentat Elon Musk miercurea trecută, după o astfel de întâlnire."Chiar dacă reglementarea nu este perfectă (...), consecinţele unui derapaj al AI ar fi grave".
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!