Autoritățile din Arad vor continua să descurajeze cerșetoria. O spune chiar edilul orașului, Călin Bibarț, în emisiunea „Omul potrivit” cu Adrian Cojocaru, de la Digi FM.
Precizarea vine după ce polițiștii din Arad au confiscat 113 lei de la un cerșetor, iar zeci de cetățeni s-au revoltat împotriva autorităților.
Cerșetoria este un act ilegal, sancționat de lege, iar noi nu putem fi de acord cu ea. Aradul nu este un loc în care să prolifereze astfel de activități. Una dintre cele mai eficiente metode pe care noi o aplicăm de ceva timp este ca el (cerșetorul, n.r.) să rămână fără beneficiile activității sale ilegale, pentru că atunci nu va continua acea activitate. Cei care le plâng de milă, dacă doresc, pot să le ofere o haină, o bucată de pâine, dar nu bani, pentru că nu vor să muncească. Aradul este o zonă a României în care șomajul e aproape de zero, sunt locuri de muncă disponibile. Eu, ca edil al acestui oraș, nu pot să accept să văd cerșetori pe stradă, mai ales că mulți dintre ei nu sunt de pe aici, a spus edilul Aradului.
Călin Bibarț le-a răspuns și cetățenilor care au acuzat Primăria că „s-a îmbogățit” de pe urma confiscării sumei.
Bugetul unui municipiu cum este Aradul nu stă în acești bani. Mecanismul de a intra în bugetul local este ca ei să nu fie considerați că se iau de către polițist sau că sunt însușiți de altcineva. Sunt niște bani nemunciți, obținuți ilegal, și de aceea trec în domeniul banului public. Fie că e vorba de 1 leu, fie că e vorba de 100 de lei, regula se aplică! Noi avem evidențele de când am pus în aplicare regula cu confiscarea activității că fenomenul dispare sau este în scădere prin astfel de măsuri. Ce se dorește, să lăsăm cerșetoria în continuare pe stradă, să-i încurajăm, să-i felicităm și să le strângem mâna, să le dăm numai așa... o amendă, pe care oricum nu o plătesc și ne râd în față?, s-a întrebat retoric primarul.
Dacă vreți să ajutați cerșetorii, nu le dați bani deoarece de multe ori sumele ajung în mâna traficanților de persoane! Avertismentul vine de la Ciprian Ghițuleasa, purtător de cuvânt al Agenției Naționale împotriva Traficului de Persoane.
Banii pe care îi dăm unui cerșetor ajung de cele mai multe ori într-o rețea de trafic de persoane, într-o rețea infracțională și nu facem altceva decât să susținem aceste rețele. Transmitem un mesaj pe cât de simplu, pe atât de clar: fiecare leu pe care îl dai unui cerșetor ajunge în buzunarul traficantului. Aceste persoane (cerșetorii, n.r.) au nevoie de un ajutor real și susținut din partea unor organizații, Direcțiile de Asistență Socială sau ONG-urile specializate, a spus Ghițuleasa.
Tot în emisiunea „Omul potrivit”, sociologul Gelu Duminică a explicat că statul român trebuie să se îngrijească de persoanele vulnerabile. El a criticat Primăria Arad, pentru că ar aloca foarte puțini bani în acest sens.
Duminică îl contrazice astfel pe edilul Aradului, care a spus că există centre și programe pentru oamenii cu diverse nevoi sociale. Primarul a explicat și că suma de 113 lei a fost confiscată pentru că așa este procedura.
Marea problemă este ce le oferim noi, ca societate. Le oferim doar degetul îndreptat către ei, doar stigmă de foarte multe ori. Cum facem ca pătura asta să beneficieze de dezvoltarea pe care statul român ar trebui s-o pună în practică pentru fiecare cetățean? Faptul că Primăria Arad a luat 120 de lei pe care i-a băgat în bugetul de stat e jenant! Primăria Arad nu e o primărie săracă, alocă bani foarte puțini pentru persoanele vulnerabile..., a subliniat sociologul, la postul nostru de radio.
Emisiunea „Omul potrivit” poate fi ascultată zilnic, de luni până vineri, de la ora 13:00, la Digi FM. Marți, invitatul lui Adrian Cojocaru este ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!