Prețul cărnii de porc românesc ar putea ajunge la 8 lei kilogramul, dublu față de costul cărnii importate din Germania, Spania și Danemarca. Estimarea a fost făcută de președintele Asociației Crescătorilor și Exportatorilor de Bovine, Ovine și Porcine.
Mary Pană spune că prețul care pornește de la fermier s-a mărit considerabil din februarie până acum, de la 3 lei la 7,3 lei pe kilogram.
Trendul îl dă fermierul, porcul în viu care pleacă spre abator. Acela e prețul de debut care normal ar trebui să fie un pic mai mare decât prețul de producție, care este în jur de 5,4 și 5,6 lei/kg. În februarie eram la 3-3,5 lei/kg, era catastrofă, după care în aprilie a fost o stagnare, iar apoi prețul a crescut în fiecare lună, ajungând astăzi (octombrie 2019, n.red.) la 7-7,3 lei/kg, spune șefa Asociației.
Pană mai adaugă faptul că, la ora actuală, prețurile cărnii de porc autohtone au o diferență de aproximativ 3 lei față de marfa de import.
Germania și Spania sunt piețele noastre furnizoare. Săptămâna asta a fost cumpărată carcasă din Germania cu 4,2 lei/kg, transport și TVA inclus. La noi pleacă cu 7 lei/kg de la fermă și ajunge cu prețul de 13-14 lei/kg în hypermarket. Este normal ca hypermarketul să prefere carcasă din Germania pentru că o aduce la 4,2 lei/kg. Ideea este de câștig, este un război comercial, explică reprezentantul fermierilor.
Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM. Ca să știi!
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!