Slovenia nu a desemnat procurori pentru Parchetul European, ceea ce va afecta negativ supravegherea eficientă a modului în care fondurile UE sunt cheltuite în această țară, susține șefa Biroului Procurorului Public European, Laura Codruța Kovesi, într-un interviu citat de Agerpres.
Toate infracțiunile care sunt comise după 1 iunie cad sub jurisdicția EPPO, avem o competență obligatorie de a ancheta, a declarat fosta șefă a DNA.
Iată de ce văd Slovenia ca pe un risc imens, pentru că banii vor continua să curgă spre Slovenia, dar sistemul de gestionare și control pentru fondurile UE în Slovenia va fi cu adevărat afectat, a explicat procurorul-șef european.
Slovenia a preluat joi președinția semestrială a Consiliului Uniunii Europene și nu a reușit să desemneze la timp procurorii delegați pentru începerea activității EPPO pe 1 iunie.
Premierul Janez Jansa a blocat numele a doi procurori propuși de ministrul justiției, Lilijana Kozlovic, invocând în special motive procedurale. Totuși, Asociația slovenă a procurorilor a explicat că cei doi candidați au fost îndepărtați din cauza implicării lor în anchetele care l-au vizat pe Jansa pentru corupție și abuz de putere.
Laura Codruța Kovesi a atenționat că „lipsa manifestă de cooperare sinceră din partea autorităților slovene va influența masiv eficiența EPPO”, întrucât responsabilitatea juridică de a ancheta a fost transferată agenției pe care o conduce, dar ea a precizat că fără procurori naționali „nu putem investiga eficient toate suspiciunile de fraudă”.
Parchetul European (EPPO) și-a început activitatea la 1 iunie și este însărcinat cu investigarea, urmărirea penală și aducerea în fața justiției a infracțiunilor împotriva bugetului UE, cum ar fi corupția sau frauda transfrontalieră cu TVA de peste 10 milioane de euro. Lista infracțiunilor ar putea include, în viitor, și faptele de terorism.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!