Şeful CIA, William Burns, crede că preşedintele rus Vladimir Putin vrea să câştige timp pentru a decide ce va face în cele din urmă cu şeful mercenarilor Wagner, Evgheni Prigojin, care a încercat o rebeliune la sfârşitul lunii trecute despre care SUA ar fi avut unele informaţii, potrivit oficialului american, relatează BBC.
„Ceea ce vedem acum este un dans foarte complicat. Putin este o persoană care crede în general că răzbunarea este un fel de mâncare cel mai bine de servit rece. Din experienţa mea, Putin este apostolul suprem al răzbunării, aşa că aş fi surprins dacă Prigojin va scăpa”, a comentat şeful CIA, William Burns, la un forum pe teme de securitate organizat de Institutul Aspen. „Dacă aş fi Prigojin, nu mi-aş da afară paharnicul”, a afirmat Burns, sugerând o posibilă otrăvire şi făcându-se astfel ecoul unor declaraţii similare făcute de preşedintele Joe Biden, potrivit News.ro.
Grupul de mercenari Wagner încă are valoare pentru conducerea Rusiei în locuri precum Africa şi Siria şi, prin urmare, este probabil ca Putin să încerce să separe compania militară privată de liderul său, Prigojin, mai spune şeful CIA.
Pe de altă parte, conform BBC, William Burns a confirmat la evenimentul organizat de Aspen că CIA avea informaţii prealabile despre revolta Wagner. Generalul rus Serghei Surovikin, despre care se spune, de asemenea, că ar fi ştiut din timp despre revolta Wagner, nu are în prezent „libertate de mişcare”, susţine şeful CIA.
La începutul acestei luni, şeful serviciului de informaţii externe din Rusia (SVR), Serghei Narîşkin, a spus că a discutat telefonic cu William Burns despre revolta de scurtă durată, care fusese cu o săptămână mai înainte, a mercenarilor ruşi şi despre „ce este de făcut cu Ucraina”. Potrivit agenţiei oficiale ruse TASS, Burns l-a asigurat pe omologul rus că Washingtonul nu are nicio implicare în rebeliunea condusă de Evgheni Prigojin.
Revolta a fost cel mai direct atac la care a asistat Putin în cei 23 de ani de când este la putere, inclusiv prin faptul că a fost o contestare a justificării pe care Kremlinul o dă intervenţiei sale în Ucraina, întrucât Prigojin a spus că aceasta a fost construită pe minciuni, a arătat Burns. El a subliniat că i se pare cu adevărat remarcabil faptul că liderul Rusiei s-a simţit obligat să încheie o înţelegere cu un bărbat care obişnuia să-i fie furnizor de servicii de catering. Prigojin este adesea numit „Bucătarul lui Putin”, deoarece a oferit servicii de catering Kremlinului şi armatei ruse înainte de a fonda grupul Wagner.
Putin şi-a proiectat o imagine despre sine însuşi de arbitru al ordinii în Rusia şi, astfel, cele 36 de ore de revoltă i-au lăsat pe mulţi din ţară cu întrebarea „dacă împăratul nu cumva nu are haine sau cel puţin de ce îi ia atât de mult să se îmbrace”, a explicat William Burns. În plus, elita rusă îşi pune întrebări şi mai profunde cu privire la judecata lui Putin, aceste îndoieli existând încă de la decizia sa de a lansa o invazie la scară largă în Ucraina, în februarie 2022. Dacă Ucraina face progrese suplimentare pe câmpul de luptă, atunci acest lucru i-ar putea determina pe mai mulţi ruşi să acorde mai multă atenţie criticilor lui Prigojin la adresa războiului, a arătat şeful CIA.
El a mai atras atenţia că există semne că Rusia ar putea lua în considerare o operaţiune sub steag fals, atacând transportul maritim în Marea Neagră şi apoi dând vina pe ucraineni.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!