Alimentele care conțin probiotice, acele bacterii care întăresc sistemul imunitar și îl ajută pe cel digestiv, sunt „în mare parte inutile”, spun oamenii de știință într-un nou studiu.
Vorbim de iaurt sau alte produse lactate, despre care cercetătorii de la Institutul de Știință din Israel susțin că nu susțin cu adevărat sănătatea intestinelor, iar impactul asupra organismului uman ar fi minim. Potrivit echipei care a realizat studiul, alimentele cu probiotice nu au efecte similare pentru toți consumatorii.
Timp de o lună, 11 tipuri de bacterii (între care Lactobacillus and Bifidobacterium) au fost administrate unor voluntari, iar la final acestora le-au fost extrase mostre din varii locuri ale intestinelor.
În urma analizelor s-a constatat că în jumătate din cazuri, bacteriile benefice au parcurs drumul de la intrare până la ieșirea din corp fără să facă mare lucru. În celelalte situații, bacteriile au rezistat ceva mai mult timp în corp, până au fost eliminate și de microbii existenți în organismul participanților la studiu.
Cât privește administrarea probioticelor pentru a contrabalansa efectele adverse ale antibioticelor, aceasta ar putea întârzia revenirea la normal a florei bacteriene intestinale după tratament.
Cercetătorii au scris în concluziile prezentate că nu e indicat ca probioticele să fie oferite pe scară largă publicului, ci personalizat în funcție de pacient.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!