Școlile publice au fost câștigătoarele examenului de Evaluare Națională din acest an, cu ponderi ale mediilor generale de 9,50 și mai mari de până la 79% din totalul celor obținute de elevii care au susținut acest examen. Pentru elevii care au absolvit clasa a VIII-a, miza este admiterea la cele mai bune licee.
Școlile publice și private incluse de Ziarul Financiar în aceste clasamente au fost alese în ordinea apariției lor în tabelul descrescător al mediilor obținute de elevi, tabel publicat de Ministerul Educației pe site-ul evaluare.edu.ro.
Secțiunea de gimnaziu a Colegiului Național „Tudor Vianu” a avut ponderea cea mai mare a mediilor generale de 9,50 și peste, de circa 79% din totalul de 34 de elevi care au susținut examenul, pe când cel mai bun rezultat înregistrat de o școală privată a fost o pondere de 50% din 16 elevi, cel al Liceului Ioanid.
De altfel, școlile de stat care au ocupat pozițiile a doua și a treia din clasament au avut și ele rezultate notabile: Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” a avut o pondere a mediilor generale de 9,50 și peste de 56%, dintr-un total de 34 de elevi, iar Colegiul Național „Grigore Moisil” a ajuns la o pondere de 45% a acestor medii generale, dintr-un un total de 73 de elevi. Aceste colegii au clase de gimnaziu unde se intră în clasa a cincea prin concurs.
Prin comparație, Complexul Educațional „Laude-Reut”, instituția școlară care ocupă poziția a doua în topul școlilor private a avut o pondere de 30% din 23 de elevi, iar Liceul Teoretic „Școala Mea”, ocupantul poziției a treia, a ajuns la 23% din 26 de elevi.
Mai mult, cea mai mică pondere a mediilor generale de 9,50 și peste din școlile de stat din București incluse în top 10 a fost de 14% din 35 de elevi, cea a Colegiului Național „Cantemir Vodă”, pe când cea din școlile private a fost de 4% din un total de 27 de elevi, cea a Liceului Waldorf.
Colegiile sunt unitățile de învățământ care au și clase de gimnaziu. Pentru a putea învăța în aceste colegii, elevii trebuie să treacă de un proces de selecție în clasa a V-a. Este important de menționat că elevii acestor colegii nu intră automat mai departe în cursurile liceale ale aceleiași instituții de învățământ, ci trebuie să aibă notele de admitere cerute sau, după caz, să dea din nou o probă de admitere, de data asta pentru liceu.
Circa 76,8% dintre elevi au luat note peste 5 la examenul de Evaluare Națională de anul acesta, în creștere cu 0,7 puncte procentuale față de anul trecut, conform datelor centralizate de Ministerul Educației. Este de menționat și că elevii de clasa a VIII-a din una dintre școlile private importante din București, Avenor, au ales să nu susțină Evaluarea Națională.
La Avenor College, elevii au posibilitatea să aleagă între Evaluare Națională și examenele Cambridge. Anul acesta, niciunul dintre elevii din actuala generație de clasa a VIII-a nu a ales linia românească, a spus, pentru ZF, Raluca Tarcea, admissions and communication manager în cadrul Avenor College.
Mai mult, reprezentanții Avenor au transmis că elevii lor au obținut un rezultat bun la examenele Cambridge: Scorul general al Avenor este de 5,4 din 6, din 24 de candidați, peste media internațională, care este de 4,1, a spus Mihaela Ancuța, șef al catedrei de matematică din cadrul Avenor College.
În 2020, doar 120 de candidați au încheiat examenul cu media generală 10, spre deosebire de anul trecut când au fost 224 de medii de 10 în București și 839 în toată țara.
În București au fost doar 13 medii generale de 10 anul anul acesta, iar cele mai multe au fost obținute de elevii de la Colegiul Național de Informatică „Tudor Vianu“, Colegiul Național „Grigore Moisil” și Școala Gimnazială 97, respectiv câte doi elevi din fiecare dintre aceste școli.
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a spus că anul acesta au fost mai puține note de 10 față de anul trecut deoarece structura examenului a fost schimbată, iar această notă este acum pentru elite, conform Digi24.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!