Australia - Iepurașul de Paște și ouăle reprezintă fertilitatea și renașterea, și tocmai de aceea au fost alese ca simbol al Învierii. Cu toate acestea, în Australia, în anul 1991, a fost inițiată mișcarea Rabbit Free (Fără iepure), astfel încât tradiționalul urecheat a fost înlocuit cu un marsupial mic din ciocolată.În Australia, iepurii sunt considerați animale foarte dăunătoare pentru culturi, așa că nu și-i dorește nimeni, nici măcar din ciocolată și înveliți în staniol.
Finlanda - Copiii obișnuiesc să se îmbrace ca vrăjitoarele și ies pe străzi cu fețele pictate și cu băsmăluțe pe cap, purtând în mânuțe crengi de salcie împodobite cu pene colorate. Evident, eforturile lor au un scop precis și dau întotdeauna roade – micuții cerșesc ouă din ciocolată și dulciuri.
Polonia -Tinerii obișnuiesc să arunce unii în alții cu… găleți cu apă sau alte obiecte pe care le au la îndemână. Tradiția se numește Śmigus-dyngus și, oricât ar părea de ciudată, este preferata adolescenților, deoarece legenda spune că fata care va fi udată se va mărita în acel an.
În insula Corfu, în Grecia, în dimineața Paștelui are loc tradiționala aruncare a oalelor de lut. Oamenii ies la geamuri și în balcoane, iar de acolo aruncă vase și alte obiecte din lut direct în stradă.
Norvegia - Norvegienii obișnuiesc să citească romane polițiste, pe care editorii le scot sub denumirea de Paaskekrimmen (Crime de Paște). Tradiția ar fi început în 1923, când un editor a promovat pentru prima dată, de Paște, un thriller într-un ziar, însă cititorii nu au realizat că era vorba doar despre o reclamă…
În Vinerea Mare, în orașul mediaval spaniol Verges are loc tradiționalul dans al morților, denumit „dansa de la mort'. Pentru a reda scena Patimilor lui Christos, toți locuitorii se îmbracă în schelete și ies pe străzi, la paradă. Procesiunea se încheie cu hoarde înspăimântătoare de schelete ce cară urne cu cenușă. Macabrul dans începe la miezul nopții și ține cam până la 3 dimineața…
Ungaria - Stropirea este o tradiție populară ungurească ce are loc în a doua zi de Paște, cunoscută și ca lunea îmbăierii. Băieții stropesc fetele cu parfum sau cu apă parfumată, în joacă. Oamenii cred că apa are efect purificator, vindecător, dar că aduce și fertilitate.
Israel - Una dintre cele mai apropiate de adevărul istoric tradiții de Paște din întreaga lume are loc în Israel, la Ierusalim, orașul în care se presupune că a fost crucificat Iisus. În Vinerea Mare, creștinii de acolo obișnuiesc să meargă pe același drum pe care l-a parcurs Cristos în ziua în care a fost crucificat. În amintirea acelui moment, mulți creștini obișnuiesc să ducă în spate o cruce, la fel ca Mântuitorul. Iar în ziua Paștelui, credincioșii merg la slujbă în grădina în care se presupune că a fost înmormântat trupul lui Cristos.
În Sicilia, Abballu de daivuli este o altă tradiție specifică Paștelui, localnicii obișnuind să se îmbrace în haine roșii și să poarte măști înspăimântătoare. Cei îmbrăcați în aceste costume trebuie să fure cât mai multe suflete – de fapt, să-i facă pe cei „pedepsiți” să le plătească băutura – înaintea după-amiezii în care Fecioara Maria și Cristos cel înviat din morți au salvat omenirea trimițând diavolii înapoi în iad.
Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM. Ca să știi!
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!