Trei judecători din CSM se delimitează de comunicatul în care secția critică decizia președintelui de a o respinge pe Dana Gîrbovan pentru funcția de ministru al Justiției. Digi FM a obținut argumentele celor 3, iar potrivit acestora, procedura de numire a ministrului este una politică și nu are legătură cu independența justiției. Mai mult, un astfel de comunicat poate implica instituția în campania pentru prezidențiale.
Într-un comunicat de presă, secția pentru judecători din CSM, controlată de Lia Savonea, sare în apărarea Danei Gîrbovan și spune că programul ei în fruntea Ministerului Justiției ar fi contribuit la îmbunătățirea sistemului. Apoi, sunt criticate dur și afirmațiile președintelui, despre care secția susține că sunt ingerințe deosebit de grave la adresa independenței justiției.
Însă 3 judecători din CSM nu susțin acest comunicat de presă și au făcut opinie separată, obținută de Digi FM.
De exemplu, Mihai Bălan spune că procedura de modificarea a componenței Guvernului este una politică și nu are legătură cu independența justiției, iar președintele nu a făcut referire în discursul său la independență, iar Dana Gârbovan nu a participat la această procedură în calitate de magistrat, ci de candidat propus de partidul de guvernământ.
Iar Andrea Chiș spune că un astfel de comunicat poate plasa CSM în campanie, ținând cont că șeful statului și premierul sunt candidați la prezidențiale.
Amintim, Dana Gîrbovan, considerată o susținătoare a modificărilor din justiție aduse de PSD și ALDE, a fost respinsă de președinte pentru postul de ministru al Justiției.
ANDREA CHIȘ: Un fost judecător este cea mai potrivită persoană pentru a fi desemnată ministru al justiției.
Indiferent, însă, de opinia noastră asupra calităților personale și profesionale ale unui coleg propus, în circumstanțele date, un astfel de comunicat poate plasa instituția noastră în contextul campaniei electorale pentru prezidențiale, în care Președintele și Primul Ministru, cele două persoane implicate în numire, sunt candidați.
Acesta este motivul principal, pe care îl consider suficient, pentru care mă opun unui astfel de comunicat în acest moment.
În măsura în care nu sunteți de acord cu opinia mea, vă rog să menționați că decizia de a da comunicatul a fost luată cu majoritate.
MIHAI BĂLAN: Nu sunt de acord cu emiterea acestui comunicat deoarece întreaga procedura de modificare a componenței Guvernului României este una eminamente politică și nu are nicio legătură cu independența justiției. Atât propunerea formulată de Primul Ministru cât și decizia Președintelui României sunt acte politice și, în calitate de membru al Consiliului Superior al Magistraturii, nu doresc să fiu implicat în niciun fel în aceste acțiuni.
În discursul Președintelui nu există nicio referire la independența sau probitatea profesională a doamnei Gîrbovan care să atragă o reacție de acest fel din partea CSM.
Doamna Gîrbovan a participat la această procedura nu în calitate de reprezentantă a Autorității judecătorești ci de candidat propus de partidul de guvernământ.
În situația în care se va emite acest comunicat, vă rog să menționați că a fost adoptat cu majoritate.
BOGDAN MATEESCU: Arhitectura constituțională nici nu permite unui judecător în funcție să fie nominalizat ca ministru. Un judecător nu poate fi ministru, o spune explicit și CCR în decizia 45. Referirile la un judecător-propunere de ministru- nu pot aduce atingere sistemului judiciar în ansamblu, autorității judecătorești. Respect alegerea colegei Gîrbovan, însă nu pot fi de acord cu acest comunicat.
Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM. Ca să știi!
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!