Acum la Digi FM Alex Vidia DELIA FEAT UDDI - Ipotecat

Moş Nicolae aduce daruri în ghetuțe în noapte de 5 spre 6 decembrie. Obiceiuri și tradiții de Sf. Nicolae, ocrotitorul copiilor

Holiday,Background,Saint,Nicholas,With,Place,For,Text,,Sinterklaas,,Children's
Moș Nicolae, Sfântul Nicolae, ghetuțe, cadouri. Shutterstock

În seara de 5 decembrie, copiii îşi lustruiesc ghetuţele, aşteptându-l pe Moş Nicolae, care va trece pe la ei să le aducă daruri. Ziua de 6 decembrie este ziua Sfântului Nicolae, unul dintre cei mai populari sfinţi ai creştinătăţii, considerat ocrotitorul copiilor, în special al celor săraci, dar şi al marinarilor, al brutarilor, al fetelor nemăritate şi al celor acuzaţi pe nedrept. 

Povestea Sfântului Nicolae

Pe 6 decembrie, Biserica îl pomeneşte pe Sfântul Nicolae, arhiepiscopul Mirelor Lichiei, cinstit de toată creştinătatea, pentru că este sfântul iubirii. A fost un om de o foarte mare cultură teologică, o autoritate în domeniu şi un om cu un profil moral model. Din acest motiv, adesea este pus alături de apostoli.

Personalitatea sa cumulează trei elemente principale: ascetismul sirian, nobleţea romană şi inteligenţa greacă. Pentru multa sa bunătate a fost ales arhiereu, pentru dreapta credinţă a fost prins şi întemniţat împreună cu alţi creştini, primind de la Dumnezeu darul facerii de minuni, transmite News.ro.

Tradiţia Bisericii consemnează faptul că Sfântul Nicolae s-a născut într-o familie bogată, în localitatea Patara, în provincia Lichia, din partea asiatică a Turciei de astăzi.

Încă din copilărie s-a remarcat prin purtare aleasă, post şi viaţă duhovnicească intensă. A studiat la cele mai bune şcoli, iar în bisericile în care intra uimea pe toţi prin blândeţe şi nobleţe sufletească. Întrucât unchiul său era episcop la Patara, Nicolae a stat o vreme la Mănăstirea Patara, unde a devenit preot.

După moartea părinţilor săi, Nicolae a renunţat la toată averea pe care aceştia i-au lăsat-o, împărţind-o săracilor şi plecând în pelerinaj în Ţara Sfântă. Când s-a întors de la Locurile Sfinte, a mers la Mănăstirea Sionului, întemeiată de unchiul său. Apoi s-a reîntors în cetatea Mira, pentru a trăi între oameni.

După moartea arhiepiscopului Mirei Lichiei - astăzi un mic sătuc sub un alt nume, în Turcia - Sfântul Nicolae a fost ales în fruntea acestei eparhii, în urma unei minuni.

Nu se ştie cu exactitate anul în care Sfântul Nicolae a plecat la Hristos, unele surse indicând anul 340, altele 350. Se ştie doar data, respectiv cea la care astăzi îl cinstim pe Sfântul Nicolae, 6 decembrie.

În anul 1087, de frica expansiunii musulmane, moaştele sale, care rămăseseră în Mira Lichiei, au fost transferate la Bari, în Italia, unde sunt îngropate într-o criptă.

Din acest mormânt, săpat la aproximativ doi metri sub pământ, pentru că au vrut să fie protejat de eventualele invazii sau profanări, se spune că izvorăşte un lichid incolor (un fel de aghiasmă, un mir mai fluid), care se numeşte Mana sau Santa Mana.

O dată pe an, episcopul locului face o slujbă şi extrage cu o seringă această Santa Mana, pe care o amestecă cu apă, o binecuvântează şi apoi o împarte credincioşilor.

Se spune că Sfântul Nicolae a vindecat mulţi bolnavi şi demonizaţi. El a salvat Mira Lichiei de foamete, arătându-se în vis unui negustor italian pe care l-a îndemnat să vină să-şi vândă grâul în cetatea Mirei.

Cea mai cunoscută este minunea cu acel bărbat care avea trei fete şi care fusese, probabil, bogat, dar care a ajuns într-o situaţie economică delicată. Soluţia ieşirii din această situaţie era să-şi ofere fetele spre desfrânare. Se spune că seara, ori de câte ori gândul acesta îi revenea omului respectiv, Sfântul Nicolae, episcopul locului, arunca, în taină, o pungă cu galbeni în curtea lui, astfel încât să aibă cu ce să trăiască şi să nu dea fetele spre pierzare.

De asemenea, o altă minune consemnează faptul că în vremea împăratului Constantin, trei tineri, cărora li se spune voievozi (guvernatori locali) au fost acuzaţi pe nedrept de complot împotriva împăratului. Au fost închişi şi urmau să fie decapitaţi. Dar seara, Sfântul Nicolae i-a apărut în vis împăratului, spunându-i că sunt nevinovaţi.

Înspăimântat de această viziune, împăratul i-a eliberat. Aproape în toate aceste intervenţii ale Sfântului Nicolae se vede că cei ajutaţi sunt persoane tinere şi probabil din acest motiv Sfântul Nicolae a fost tratat şi cinstit ca un mare ajutător al tinerilor.

Moş Nicolae. Tradiţii şi obiceiuri

În popor se crede că de Sfântul Nicolae începe iarna, cu adevărat. În această zi, Moşul îşi scutură barba sură şi începe să ningă. Iar dacă nu ninge, înseamnă că Sfântul Nicolae a întinerit.

În fiecare an, în noaptea de 5 spre 6 decembrie, copiii ştiu că trebuie să-şi lustruiască ghetuţele sau cizmuliţele deoarece Moș Nicolae va veni pe la ei să le aducă daruri.

Copiii mai neascultători primesc lângă dar şi o nuieluşă să le aducă aminte că trebuie să asculte de părinţii şi bunicii lor.

Conform tradiţiilor populare, Moş Nicolae apare pe un cal alb, făcând astfel trimitere la prima zăpadă care cade la începutul iernii, ajută pe toţi cei nevoiaşi, orfanii şi văduvele, este stăpânul apelor şi salvează corăbierii de la înec, protejează soldaţii pe timp de război.

Tot în popor se spune că, în nopţile sfinţite de sărbători, când cerurile se deschid şi pentru noi, preţ de o clipă Sfântul Nicolae poate fi văzut stând în dreapta Domnului.

În Europa, în preajma secolului al XII-lea, ziua de Sfântul Nicolae a devenit atât ziua darurilor, cât şi a activităţilor caritabile.

Arhiepiscopul Mirei Lichiei din Asia Mica, Sfântul Ierarh Nicolae, făcătorul de minuni, este numit şi Tatăl Spriritual al locuitorilor din Beit-Jala, lângă Bethleem, Palestina.

Această mică localitate (14.500 locuitori) este una şi aceeaşi cu aşezarea Galem menţionată în Vechiul Testament. Există aici o comunitate continuă de creştini de 2000 de ani. Locuitorii îl îndrăgesc atât de mult pe Mar Nicola (cum este numit aici), încât a devenit patronul creştinilor din oraş, sfântul protector al localităţii. Aproape fiecare familie creştină din Beit-Jala are un Nicola în famile.

Un alt loc unde se cinsteşte ziua sfântului prin mare pelerinaj este Bari - Italia.

Bari, oraşul situat pe ţărmul Mării Adriatice, în sud-estul peninsulei, este un important loc de pelerinaj întrucât aici se află biserica ce adăposteşte moaştele Sfântului Ierarh Nicolae, făcătorul de minuni.

Catedrala Sfântul Nicolae a fost construită în secolul al XVII-lea, (construcţia a durat 110 ani) pentru a adăposti moaştele Sfântului Nicolae, furate din Mira Lichiei (localitatea Demre aflată în sudul Turciei de astăzi) de un grup de marinari din Bari.

Potrivit legendelor, sfântul, trecând prin oraş în drumul său spre Roma, a ales Bari drept loc pentru înmormântarea sa. Bari este un important centru de pelerinaj atât pentru italieni, cât şi pentru creştinii ortodocşi din estul Europei.

Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!

Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!

Recomandări DigiFM
dan t (1)
Petrecerea lui DanT – DJ Mix Fall 2024
Kimberly Guilfoyle profimedia-0889893737
Cine este Kimberly Guilfoyle pe care Donald Trump o trimite ca...
Dan Negru, Mihai Leu
Dan Negru, reacție după ce Mihai Leu a povestit că a fost la un pas...
horatiu potra ipj prahova
Eroarea juridică care ar fi împiedicat arestarea preventivă a lui...
Pe aceeași temă
Sfântul Nicolae
Tradiții și obiceiuri de Sfântul Nicolae în România
Jucării/ Shutterstock
Recomandări ANPC de Moş Nicolae: Achiziţionaţi dulciuri şi jucării numai din magazinele în...
Cadouri de Moș Nicolae sau Moș Crăciun
Sfântul Nicolae, ocrotitorul copiilor și Moșul cel bun care aduce daruri în ghetuțe. Tradiții...
dan negru
Dan Negru: „Asta să fie lecția de ajun de Moș Nicolae pe care să le-o dăm copiilor...”
Te-ar putea interesa și
jucarii
Atenție la jucăriile și dulciurile cumpărate pentru cei mici! ANPC, sfaturi pentru cadouri...
fetite mos nicolae digifm
Matinalii Digi FM, spiridușii lui Moș Nicolae pentru copii ale căror ghetuțe ar fi rămas goale
Marcel Ciolacu
Marcel Ciolacu: Îi îndemn pe români să voteze în spiritul Sfântului Nicolae
Cadouri de Moș Nicolae sau Moș Crăciun
Obiceiuri și tradiții de Moș Nicolae
Partenerii noștri
Digi24 Cât va mai dura războiul din Ucraina. Răspunsul dat de Peskov jurnaliștilor
Cât va mai dura războiul din Ucraina. Răspunsul dat de Peskov jurnaliștilor
DigiSport Interzis în Serie A după ce s-a operat
Interzis în Serie A după ce s-a operat
PeRoz Megan Fox și Machine Gun Kelly s-au despărțit, la o lună după ce actrița a anunțat că este însărcinată: „Nu le e ușor să fie împreună”
Megan Fox și Machine Gun Kelly s-au despărțit, la o lună după ce actrița a...
Film Now Selma Blair, la cinci ani de când a fost diagnosticată cu scleroză multiplă: „Problemele de sănătate m-au forțat să fac un pas în spate în carieră!”
Selma Blair, la cinci ani de când a fost diagnosticată cu scleroză...
Digi World "Nu e de glumit. Intoxicația cu apă poate fi fatală!". Primele simptome și ce să faci dacă o persoană se hiperhidratează
"Nu e de glumit. Intoxicația cu apă poate fi fatală!". Primele simptome și...
Stirile Kanal D Când vor avea loc alegerile prezidențiale din 2025
Când vor avea loc alegerile prezidențiale din 2025
ProFM Charli XCX și-a dublat averea într-un an. Artista a dat lovitura cu albumul „Brat”, considerat un fenomen al culturii pop
Charli XCX și-a dublat averea într-un an. Artista a dat lovitura cu...
Digi Life Pantofii roșii purtați de Judy Garland în "Vrăjitorul din Oz", vânduți cu o sumă amețitoare la licitație, de 10 ori mai mare decât se estima
Pantofii roșii purtați de Judy Garland în "Vrăjitorul din Oz", vânduți cu...
Ultimele știri din matinal
Calin Georgescu/ Inquam Photos / George Calin
Analiza profesorului Cristian Păun: Cum e afectată economia și cât de realizabile sunt...
cristian pirvulescu
Cristian Pîrvulescu, despre cum influențează instabilitatea politică alegerile din România...
traian-basescu2
Traian Băsescu despre haosul electoral: „Călin Georgescu este un șarlatan... a fost în biroul...
florin negrutiu 1 oct
Alegeri Parlamentare 2024: Analiza lui Florin Negruțiu. „Alegerile s-au desfășurat liber, iar...
Ultimele știri
masini second hand
Locuitorii Sectorului 4 ar putea plăti o taxă anuală de 540 de lei pentru mașinile fără loc de...
Poliție/ Shutterstock
Un bărbat din Constanţa a ajuns în stare gravă la spital, după ce şi-a dat foc în faţa unei...
Ce au căutat românii pe Google în 2024/ Shutterstock
Ce au căutat românii pe Google în 2024. „Campionatul European de Fotbal”, „Ciocolată Dubai” și...
psd pnl usr udmr
PSD, PNL, USR, UDMR şi minorităţile naţionale vor forma noul guvern și ar putea veni cu un...