Sfântul Nicolae este unul dintre cei mai populari sfinți ai creștinătății, fiind sărbătorit în fiecare an pe 6 decembrie. În România, această sărbătoare este marcată de o serie de tradiții și obiceiuri specifice, care se transmit din generație în generație.
Când vine Moș Nicolae
Sfântul Nicolae, cunoscut și sub numele de Nicolae de Mira, a fost un episcop creștin al orașului maritim antic grecesc Myra din Asia Mică (greacă veche Μύρα, orașul modern Demre, Turcia) în timpul Imperiului roman. Sfântul Nicolae este sfântul patron al marinarilor, negustorilor, arcașilor, hoților care regretă, copiilor și studenților din diverse orașe și țări din Europa. Reputația sa a evoluat în rândul credincioșilor, așa cum era obișnuit pentru sfinții creștini, iar legendarul său obicei de a da daruri secrete a dat naștere modelului tradițional al lui Moș Nicolae, apoi al lui Moș Crăciun.
Sfântul Nicolae este una dintre cele mai iubite și venerate figuri din calendarul creștin ortodox. În fiecare an, pe 6 decembrie, românii sărbătoresc ziua acestui sfânt, cunoscut și sub numele de Moș Nicolae. Această sărbătoare este asociată cu numeroase tradiții și obiceiuri care aduc bucurie în casele și inimile oamenilor din întreaga țară.
Moș Nicolae, patronul copiilor
Sfântul Nicolae este considerat patronul copiilor, iar în tradiția românească, acesta este cel care vine noaptea, pe 5 spre 6 decembrie, pentru a le aduce daruri celor cuminți. Copiii își lustruiesc ghetuțele sau cizmulițele în ajunul sărbătorii, în speranța că vor primi cadouri de la Moș Nicolae. În schimb, cei năzdrăvani riscă să primească o nuielușă de măr, ca avertisment pentru a se cuminți în anul următor.
Icoana Sfântului Nicolae
În dimineața zilei de 6 decembrie, în multe case românești, tradiția începe cu membrii familiei adunându-se în fața icoanei Sfântului Nicolae pentru a se ruga și a aduce mulțumiri pentru binecuvântările primite. Icoana sfântului este adesea împodobită cu flori și lumânări și ocupă un loc de cinste în căminul românesc.
Darurile de la Moș Nicolae
Unul dintre cele mai îndrăgite obiceiuri de Sfântul Nicolae este acela al darurilor. Potrivit tradiției, Moș Nicolae aduce copiilor daruri și dulciuri în ghetuțele lăsate de aceștia în ajunul sărbătorii. Copiii se culcă în seara de 5 decembrie cu nerăbdare și entuziasm, așteptând cu sufletul la gură dimineața când vor descoperi surprizele lăsate de Moș.
Colindul și Urările de Sfântul Nicolae
Grupuri de copii și tineri merg din casă în casă pentru a colinda și a aduce urări bune de Sfântul Nicolae. Aceștia cântă colinde tradiționale și recită poezii dedicate sfântului. Primesc în schimb dulciuri, fructe și, uneori, chiar bani. Colindul este o tradiție frumoasă care aduce comunitățile împreună și crează o atmosferă plină de căldură și solidaritate.
Mâncăruri tradiționale
Sărbătoarea Sfântului Nicolae este, de asemenea, marcată prin pregătirea unor mâncăruri specifice acestei zile. În unele regiuni, se coace un colac special numit "colacul lui Moș Nicolae," iar în altele, oamenii pregătesc plăcinte și dulciuri tradiționale pentru a împărți cu familia și prietenii.
Biserica și Slujba de Sfântul Nicolae
Mulți credincioși participă la slujbele bisericești dedicate Sfântului Nicolae. Preoții oficiază liturghii speciale pentru a celebra viața și faptele sfântului, iar credincioșii se roagă pentru sănătate și bunăstare. Biserica devine un loc de adunare și comuniune pentru comunitate în această zi specială.
Tradiții regionale de Sfântul Nicolae
Diferite regiuni ale României au și obiceiuri specifice de Sfântul Nicolae. De exemplu, în unele locuri, oamenii organizează parada Moșului, în timp ce în altele se desfășoară târguri tradiționale cu produse specifice sărbătorii.
Alte tradiții și obiceiuri de Sfântul Nicolae
Pe lângă tradiția cadourilor, există și alte obiceiuri specifice sărbătorii Sfântului Nicolae. De exemplu, în unele zone ale țării, se spune că în noaptea de Sfântul Nicolae, Moș Nicolae vine pe un cal alb, care aduce prima zăpadă a iernii. Dacă nu ninge în noaptea de Sfântul Nicolae, se spune că Moș Nicolae a întinerit.
De asemenea, în ajunul sărbătorii, se organizează slujbe religioase în biserici. În unele zone, se organizează și procesiuni cu moaștele Sfântului Nicolae.
Superstiții de Sfântul Nicolae
În tradiția populară românească, există și o serie de superstiții legate de Sfântul Nicolae. De exemplu, se spune că dacă plouă în ziua de Sfântul Nicolae, va fi un an roditor. Dacă nu plouă, va fi un an secetos.
De asemenea, se spune că dacă visezi la Sfântul Nicolae, vei avea noroc în viitor.
Ce nume se sărbătoresc de Sfântul Nicolae
Pe 6 decembrie, peste 750.000 de români își aniversează onomastica, purtând numele Nicolae, Nicoleta sau alte derivate.
Cui trebuie să zicem „La mulți ani” de Sfântul Nicolae
- Nicolae;
- Niculai sau Neculai;
- Nicuşor;
- Niculae;
- Nicu;
- Nicolaie;
- Niculaie;
- Nicola Nicoleta;
- Niculina sau Nicolina;
- Niculiţa sau Neculiţa;
- Nicole sau Nikole;
- Nicola sau Nikola;
- Neculina sau Necolina.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!