"Dintre toate descoperirile extraordinare pe care le-am făcut în Triasicul din provincia Guizhou, Dinocephalosaurus se remarcă probabil ca fiind cea mai remarcabilă", a declarat un cercetător, potrivit publicației People.
Oamenii de știință de la National Museums Scotland au descoperit o fosilă de "dragon chinezesc" veche de 240 de milioane de ani - cunoscută anterior sub numele de Dinocephalosaurus orientalis.
Reptila acvatică a fost găsită în provincia Guizhou din sudul Chinei, conform comunicatului de presă al NMS. Deși reptila de cinci metri lungime a fost identificată pentru prima dată în 2003, recent au fost descoperite "specimene suplimentare, mai complete, inclusiv unul care este complet articulat". Acest lucru le-a permis cercetătorilor să identifice fosila în întregime pentru prima dată.
Cercetătorii implicați în această descoperire provin din întreaga lume, inclusiv din Scoția, Germania, America și China. Cei implicați au studiat descoperirile timp de peste 10 ani la Institutul de Paleontologie și Paleoantropologie a Vertebratelor și Paleoantropologie al Academiei Chineze de Științe din Beijing.
Specia cu "32 de vertebre separate ale gâtului" ar fi din perioada triasică, care se estimează că datează de acum aproximativ 240 de milioane de ani. Reptila străveche avea membrele cu înotătoare, ceea ce indică faptul că era "în mod clar foarte bine adaptată la un stil de viață oceanic". Fosila descoperită are, de asemenea, "pești excelent conservați în regiunea stomacului".
Reptila "avea un gât extraordinar de lung asemănător cu cel al lui Tanystropheus hydroides, o altă reptilă marină ciudată din Triasicul mijlociu din Europa și din China", au precizat cercetătorii de la NMS în comunicatul de presă.
"Ambele reptile aveau dimensiuni similare și au în comun mai multe caracteristici ale craniului, inclusiv o dentiție de tip capcană pentru pești", se arată în comunicat.
"Cu toate acestea, Dinocephalosaurus este unic prin faptul că posedă mult mai multe vertebre atât la nivelul gâtului, cât și al trunchiului, ceea ce conferă animalului un aspect mult mai asemănător cu cel al șarpelui".
"În ciuda asemănărilor superficiale, Dinocephalosaurus nu era strâns înrudit cu faimoșii plesiozauri cu gât lung care au evoluat abia cu aproximativ 40 de milioane de ani mai târziu și care au inspirat mitul Monstrului din Loch Ness."
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!