Acum la Digi FM Oana Zamfir și Vlad Craioveanu ROBIN THICKE FT TI AND PHARELL - Blurred Lines

Prima mașină fabricată pe teritoriul actual al României: Marta sau Malaxa?

marta arad
foto: Négyesi Pál / www.prourbe.ro

Prima mașină construită pe teritoriul actual al României este Marta, fabricată la Arad începând cu anul 1910. Deși Malaxa 1C (1945) este adesea considerată prima mașină românească, Marta o precede cu 35 de ani.

Fabrica din Arad a fost înființată în 1908 de către Magyar Automobil Részvény Társaság Arad (Marta), o sucursală a companiei americane Westinghouse. Casa M.A.R.T.A., construită în perioada 1900-1910, e locul unde a funcționat prima fabrică de automobile și motoare din România. M.A.R.T.A este prescurtarea de la Magyar Automobil Részvény Társaság Arad. Aici se fabricau motoare pentru utilaje feroviare, Autobuze cu și fără etaj, Camioane de 3 și 5 tone și din 1910 Autoturisme în mai multe forme de caroserie. Motoarele erau de 4 cilindri, de 20 CP, 30 CP și 40 CP. Cele de 20 și 30 CP aveau transmisia prin cardan, iar cele de 40 CP aveau transmisia prin lanț.

Marta Daimler

Clădirea fostei fabrici se află pe Calea Aurel Vlaicu din Arad. Numele locației nu e chiar întâmplător, pentru că de aici nu plecau doar mașini, camioane, autobuze, ci și avioane.

Marta a produs autoturisme mici, de patru cilindri, cu 20-40 de cai putere, precum și autobuze cu și fără etaj, camioane de 3 și 5 tone. Până în 1912, s-au fabricat aproximativ 150 de mașini Marta.

Deși producția de automobile a fost întreruptă după Primul Război Mondial, Marta rămâne un reper important în istoria automobilului românesc.

Până în anul 1912 s-au fabricat 150 de autoturisme, în același an Westinghouse intră în faliment, iar fabrica este preluată de AUSTRO DAIMLER. După preluare, se fabrică mașini Austro Daimler în licență, tot cu numele de Marta. Mai ales Marta Taxi se bucură de un succes deosebit, mașină cu patru cilindri, 2.500 cmc, cu o putere de 18 sau 22 CP se exportă în toată Europa Centrală. În Arad în anul 1936 mai circulă un astfel de Marta, care avea peste un milion de kilometri parcurși!

Din 1912 se fabrică și camioane Daimler, care poartă și steaua bine cunoscută. Din 1908-1914 se fabrică peste 650 de autoturisme și autobuze. După începerea primului Război Mondial, nu se mai fabrică decât motoare de avion. În anul 1918, după terminarea războiului, Transilvania este alăturată Regatului României. Se rupe legătura cu firma Daimler. MARTA și Fabrica de vagoane WEITZER sunt unite în SOCIETATEA ASTRA. Marta se numește de acum Fabrica de Motoare și se fabrică autoturisme,camioane, stropitoare, cu motoare pe benzină și gaz metan. După 1918, mai precis din 1920 până cam în 1925, automobilele produse aici s-au numit Astra, după numele nou, românesc, al fabricii.

După proiectul inginerului Ștefan Protopopescu se fabrică un avion de recunoaștere, numit ASTRA-PORTO, care avea motor HISPANO-SUIZA de 300 CP. Armata Română a comandat 25 de bucăți. La comandă au mai fost construite câteva autobuze luxoase, cu motor 4 cilindri, de 8.000 cmc, care dezvoltau 60 CP.

În anul 1926 se desființează fabrica, se demontează utilajele, se transportă la Brașov, unde se înființează ÎNTREPRINDEREA AERONAUTICĂ ROMĂNĂ (IAR).

Imaginile de mai jos sunt făcute în perioada 1912-1916 când proprietarul fabricii MARTA era Austro Daimler. Imaginile care din câte știm nu au fost publicate până acum, ne-au fost puse la dipoziție de Négyesi Pál pentru Pro Urbe Arad.

foto: Négyesi Pál / www.prourbe.ro

 

Prima mașină românească: MARTA sau Malaxa 1C?

Există controverse legate de titlul de "prima mașină românească". Unii consideră că Malaxa 1C merită titlul, deoarece a fost proiectată și construită integral de români. Malaxa 1C este considerată de mulți ca fiind prima mașină construită integral în România. A fost produsă în 1945 la Reșița, în fabricile industriașului Nicolae Malaxa. Mașina avea un design revoluționar pentru acea vreme, cu motor în stea, similar cu cel al avioanelor, și putea atinge o viteză de 120 km/h. Autoturismul Malaxa s-a fabricat timp doi ani, între 1945 și 1947. În această perioadă, pe poarta fabricii de la Reşiţa au ieşit 1.600 de maşini. Producţia a fost oprită în 1947, odată cu începutul sovietizării ţării.

„Proiectul autoturismului aparţine unui grup de ingineri şi tehnicieni de la uzinele A. S.A.M. şi Malaxa din Bucureşti şi IAR din Braşov, conduşi de ing. Petre Carp. Maşina avea un motor cu trei cilindri în stea, cu răcire forţată cu aer, capabil să dezvolte 30 de cai putere (după măsurătorile vremii). Soluţia constructivă era ‘totul în spate’, motorul formând un tot cu diferenţialul şi cutia de viteze. Greutatea motorului era de 80 kg, iar ansamblul cu diferenţialul şi cutia de viteze ajungea la 150 kg. Pentru a asigura răcirea motorului, între plafon şi acoperiş era lăsat un spaţiu pentru canalizarea aerului necesar. Aerul era captat din faţă, de deasupra parbrizului şi era canalizat prin acoperişul cu pereţi dubli, cu ajutorul unui ventilator, care îl absorbea, dirijând o parte peste cilindri, iar restul la carburator. Viteza maximă era de 120 km/h. Malaxa oferea un nivel înalt de confort şi putea transporta până la şase persoane. Caroseria avea o formă aerodinamică, foarte elegantă, cu portbagajul în partea din faţă, sub capotă, unde se afla şi roata de rezervă. Prinderea caroseriei pe şasiu se făcea prin tampoane de cauciuc. Consumul de benzină era de 10 l/100 km”, relevă presa timpului, citată de auto-bild.ro.

 Astfel, Malaxa 1C este considerată prima mașină construită integral în România, în timp ce Marta este prima mașină fabricată pe teritoriul actual al țării.

MARTA, hub cultural

Casa M.A.R.T.A. va deveni hub cultural, potrivit asocițiației mARTA Hub Cultural, care își dorește reabilitarea, reconversia şi amenajarea clădirii monument istoric, astfel încât spaţiile din interior să poată găzdui evenimente culturale diverse, pentru un public cât mai divers. Pe de altă parte, membrii asociației, au descoperit în Bordány, lângă Szeged, atât un motor, cât și șasiul intact de Marta.

Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!

Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!

Recomandări DigiFM
Dante
Petrecerea lui DanT – DJ Mix Spring 2025
nicole puya
Nicole Cherry și Puya, în matinalul Digi FM: „E vina mea” nu e doar o...
putin, trump
Vladimir Putin spune că planurile lui Donald Trump de anexare a...
myanmar (4)
Un cutremur puternic, cu magnitudinea 7,7, s-a produs în Myanmar și a...
Pe aceeași temă
Ion Țiriac/ Profimedia
Ion Țiriac, pierdere de peste două milioane de euro: „Mă uit în oglindă și mă întreb cât de...
masina de politie romania
O adolescentă de 16 ani care conducea fără a avea permis de conducere a lovit cinci...
Imagini cu momentul în care mai multe mașini cad într-un râu din Vietnam, după ce podul pe care se aflau s-a prăbușit/ Profimedia
Imagini cu momentul în care mai multe mașini cad într-un râu din Vietnam, după ce podul pe...
Frații Tate/ Profimedia
Dosarul fraţilor Tate - Autoturisme din categoria lux puse sub sechestru au fost ridicate de...
Te-ar putea interesa și
Romanian,Police,(politia,Rutiera),Car,Parked,Along,The,Street,In
Accident grav în Caraş-Severin: Un om a murit şi alţi şase au fost răniţi, după ce trei mașini...
Highway,2,Bucharest,-,Constanta,,Romania,-,10,August,,2021:
Tânăr de 21 de ani, reţinut de poliţişti după ce 16 mașini au fost vandalizate în Sectorul 6...
masina electrica
Sunt scumpe, dar tot mai mulți europeni le preferă. Care sunt mașinile care câștigă tot mai...
Law,And,Justice.,Bokeh,Background.
Un bărbat din Constanţa a înșelat cu 400.000 de euro mai multe persoane. Le mințea că le...
Partenerii noștri
Digi24 Donald Trump şi Elon Musk au suferit primul lor eşec electoral, în Wisconsin. „Un dezastru pentru Statele Unite ale Americii”
Donald Trump şi Elon Musk au suferit primul lor eşec electoral, în...
DigiSport Verdictul specialistului la cea mai controversată fază din Atletico Madrid - Barcelona: ”Decizia corectă”
Verdictul specialistului la cea mai controversată fază din Atletico Madrid...
PeRoz Cine e singura femeie cu care a fost căsătorit Val Kilmer. Actriță de succes, l-a făcut tată de două ori
Cine e singura femeie cu care a fost căsătorit Val Kilmer. Actriță de...
Film Now Rosamund Pike, „terifiată” când a filmat scena intimă cu Pierce Brosnan în „Die Another Day”. Avea 22 de ani
Rosamund Pike, „terifiată” când a filmat scena intimă cu Pierce Brosnan în...
Digi World De ce este laptele alb? Răspunsul surprinzător pe care nu îl știai și explicația științifică pe înțelesul tuturor
De ce este laptele alb? Răspunsul surprinzător pe care nu îl știai și...
ProFM Starea de sănătate a lui Julio Iglesias, tot mai fragilă: „De la brâu în jos, are 500 de ani”. Afecțiunea rară care "i-a pus capac"
Starea de sănătate a lui Julio Iglesias, tot mai fragilă: „De la brâu în...
Digi Life Criza demografică din Italia s-a accentuat. Populația îmbătrânește, nașterile, la un minim fără precedent
Criza demografică din Italia s-a accentuat. Populația îmbătrânește...
Siringă, tratament injectabil, injecție
O fetiță de 11 ani din Noua Zeelandă, internată din greșeală într-un...
Ultimele știri din matinal
feli si grasu xxl
Feli & Grasu XXL la Digi FM: „Fostu” și poveștile din spatele hitului care a cucerit publicul
savu crioveanu oana
Sănătatea somnului și trendurile bizare explicate de dr. Marius Sava
ana dumbrava
Ana Dumbravă, campioană mondială la Counter-Strike pentru al 3-lea an consecutiv. Povestea...
Mihail WhatsApp Image 2025-01-22 at 14.13.28
Mihail despre izolarea în pădure și experiența uluitoare a colegului care a „murit” și s-a...
Ultimele știri
O elevă de 15 ani a leșinat în timpul orei de biologie, la un liceu din Botoșani/ Shutterstock
O elevă de 15 ani a leșinat în timpul orei de biologie, la un liceu din Botoșani. Ce au...
coiful de aur de la cotofenesti
Autorităţile din Prahova anunţă că vor face săpături arheologice lângă locul unde a fost...
mihai sturzu tabara aviatie
Mihai Sturzu despre Victor Ponta: „Mereu a fost fair-play cu mine”
St. Petersburg International Economic Forum (SPIEF)
Kremlinul anunţă „posibila” vizită a trimisului special al lui Putin, Kiril Dmitriev, în SUA...