Starea de urgență a fost greu de suportat, din multe puncte de vedere și a lăsat urme vizibile asupra multora dintre noi. Mai întâi au intervenit lipsa mișcării și a activităților obișnuite, apoi au apărut oportunitatea servirii meselor în familie și un fel de întrecere nedeclarată în talente culinare, în rândul gospodinelor. Urmarea deliciilor coapte și a meselor îmbelșugate: câteva kilograme în plus pentru majoritatea pofticioșilor. Cum putem scăpa de ele mai repede decât s-au acumulat explică nutriționistul Carmen Tenescu.
Pâinea proaspăt coaptă, gogoșile, clătitele sau cozonacul sunt doar câteva din preparatele care au făcut furori în perioada stării de urgență, când s-a stat mai mult ca oricând în casă, iar „ce gătim azi?” a fost la ordinea zilei în aproape orice locuință. Și cum nici una din aceste preparate nu a fost consumată în porții mici, efectele nu au întârziat să apară.
Gătitul în exces a dus și la kilograme în exces, iar o dată cu relaxarea restricțiilor și cu dorul de mare, au apărut grijile în privința procesului de slăbire. Toată lumea își dorește ca acesta să fie rapid, însă oricine își propune să facă asta trebuie să fie conștient de la început că nu e ușor, dar nici imposibil.
Procesul de slăbire depinde de cât de mult îți dorești acest lucru, dar și de echilibrul fiecăruia și de disciplină. Când îți propui să slăbești nu trebuie să te gândești că ții dietă, ci trebuie să te gândești cum să îți schimbi stilul de viață, din punct de vedere alimentar, conștientizând ce obiceiuri nesănătoase au dus la creșterea în greutate, subliniază nutriționistul.
Carmen Tenescu este de părere că, dacă vrei să slăbești, trebuie să înțelegi cât mănânci și mai ales de ce mănânci! Specialistul a inclus acest lucru într-o listă cu „5 pași spre mai puține kilograme”, pe care oricine vrea să scape de surplusul ponderal trebuie să o respecte, indiferent dacă se va adresa unui specialist pentru o dietă personalizată sau își va revizui singur/ă meniul zilnic:
- Stabilește-ți obiective reale!
- Înțelege cât mănânci și mai ales de ce mănânci!
- Reorganizează-ți porțiile de mâncare!
- Micșorează cantitatea de zaharuri și carbohidrați!
- Păstrează un echilibru între alimentație și activitatea fizică!
Pentru ca noul program alimentar să fie agreat de cel sau cea care îl va urma, acesta trebuie să conțină câte ceva din toate categoriile de alimente, dar să fie construit în funcție de preferințele fiecărei persoane în parte și de aportul nutrițional recomandat, de aceea un meniu copy/paste nu va funcționa în toate cazurile, chiar dacă anumite alimente sunt recomandate în majoritatea programelor de slăbire, a mai spus Carmen Tenescu.
Nutriționistul a dar exemplu câteva variante de combinații alimentare pentru care s-ar putea opta într-o zi de dietă:
- Mic dejun: un ou fiert, o roșie și o felie de pâine;
- Prânz: 250 de grame de carne (la cuptor sau grătar) și salată de varză;
- Cină: un bol de ciorbă de pui.
Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM. Ca să știi!
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!