Liderii statelor membre ale Uniunii Europene și ai instituțiilor comunitare se vor reuni, prin videoconferință, pe 25 și 26 februarie, în cadrul unui summit al Consiliului European, pentru a discuta despre pandemie și despre chestiuni de securitate.
Pe 25 februarie, la ora 15:00, președintele Consiliului European va organiza o videoconferință cu liderii celor 27 de state membre UE, pe tema coordonării măsurilor anti-coronavirus. Această reuniune va fi urmată de o a doua videoconferință, pe 26 februarie, la ora 9:00, pe teme privind securitatea, apărarea și Vecinătatea Sudică, a anunțat purtătorul de cuvânt al președintelui CE, Barend Leyts, pe Twitter.
Guvernul Boris Johnson a cerut Uniunii Europene soluții pentru evitarea controalelor la limita administrativă dintre provincia britanică Irlanda de Nord și restul Marii Britanii, în contextul tensiunilor post-Brexit.
Pe fondul disputelor privind transferul unor vaccinuri în afara Uniunii Europene, Bruxellesul a avertizat că ar putea institui controale în porturile nord-irlandeze. Provincia britanică Irlanda de Nord menține unele reglementări UE, în virtutea Acordului post-Brexit, pentru a fi evitate controalele vamale la frontiera cu Irlanda, stat membru al Uniunii Europene. Premierul Boris Johnson a acuzat Uniunea Europeană că „a subminat” Acordul post-Brexit, dar, în același timp, Guvernul britanic a cerut Comisiei Europene să prelungească până în 2023 perioada provizorie, care facilitează tranzitul între provincia Irlanda de Nord și restul Marii Britanii.
Însă premierul nord-irlandez, Arlene Foster, a avertizat că „nu este suficientă eliminarea pentru scurt timp a unor obstacole”. Trebuie să găsim soluții sustenabile, funcționale și de lungă durată, a subliniat Arlene Foster.
La rândul său, ministrul de Externe al Irlandei, Simon Coveney, a afirmat că amenințarea Uniunii Europene privind instituirea controalelor vamale a fost „o greșeală care nu ar fi trebuit să se întâmple”.
În contextul retragerii din Uniunea Europeană, Marea Britanie a fost nevoită să acorde un statut special provinciei britanice Irlanda de Nord în relația cu UE pentru a evita apariția controalelor vamale la frontiera cu Irlanda, ceea ce ar fi afectat semnificativ Acordul de Pace din Vinerea Mare (1998), care a pus capăt conflictului militar nord-irlandez. Însă menținerea reglementărilor UE în Irlanda de Nord generează probleme privind tranzitul mărfurilor spre și dinspre restul Marii Britanii.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!