Un dispozitiv înalt de 5,5 metri, denumit Verto, este capabil să reducă nivelurile de dioxid de azot și de particule fine periculoase din Sunder Nursery din New Delhi prin filtrarea a 600.000 de metri cubi de aer pe zi. Această cantitate de aer procesată este echivalentă cu volumul a 273 de baloane cu aer cald, conform informațiilor furnizate de CNN.
După colectarea datelor de la prototipul lor, arhitecții din spatele acestei invenții cred că proiectul lor poate fi extins pentru a curăța spații publice mari, cartiere și chiar orașe întregi.
Turnurile, proiectate de firma de arhitectură Studio Symbiosis, care are birouri în India și Germania, sunt compuse din cinci "cuburi" de filtrare a aerului care sunt stivuite în interiorul unei cochilii geometrice. Cei doi soți co-fondatori ai firmei, Amit și Britta Knobel Gupta, afirmă că dispozitivele lor, care sunt alimentate de ventilatoare, pot purifica aerul pe o rază de acțiune cuprinsă între 200 și 500 de metri în spații închise. În aer liber, distanța de acțiune ar fi de 100 până la 350 de metri, în funcție de viteza vântului și de gradul de deschidere a împrejurimilor.
„Cred că (ar putea fi instalate) și în parcuri și piețe publice, unde oamenii petrec timp de calitate în aer liber”, a spus Britta, adăugând că instalarea turnurilor în locurile unde dorm persoanele fără adăpost ar putea fi, de asemenea, „foarte benefică”.
Cu rădăcini în cuvântul latin "vertente", care înseamnă "a se întoarce", forma răsucită a dispozitivului Verto a fost creată pentru a maximiza fluxul de aer pe suprafața sa, unde este aspirat în filtre și apoi expulzat. Echipa de la Studio Symbiosis, în colaborare cu firma germană Mann+Hummel pentru filtre, s-a concentrat pe dezvoltarea formei cele mai eficiente pentru turnuri, folosind modele digitale care simulează diferite condiții de vânt.
Potrivit unui studiu publicat în revista medicală The Lancet, se estimează că doar în anul 2019 poluarea aerului a cauzat aproximativ 1,6 milioane de decese în India. New Delhi este frecvent învăluită în smog, iar emisiile vehiculelor, arderea culturilor și centralele electrice pe bază de cărbune contribuie la degradarea calității aerului în oraș.
Soții Gupta spun că au fost îndemnați să acționeze din cauza propriilor experiențe negative legate de poluare, după ce s-au mutat din Londra în New Delhi. „Afacerea noastră principală este arhitectura – nu am vrut să ne implicăm în purificarea aerului”, a declarat Amit. „Dar poluarea de aici era pur și simplu inacceptabilă. Este foarte rea”.
În anul precedent, Health Effects Institute, o organizație cu sediul în SUA, a desemnat capitala Indiei drept orașul cu cea mai ridicată expunere la particule fine, cunoscute ca PM2,5, din întreaga lume. Pe lângă impactul direct al poluării, schimbările climatice rezultate au generat valuri de căldură, care au cauzat peste 24.000 de decese în această țară începând cu anul 1992, conform unui studiu recent publicat de Universitatea din Cambridge.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!