Platforma informatică pentru înscriere la vaccinare este disponibilă anunță Serviciul de Telecomunicații Speciale, după ce aplicația online n-a funcționat normal toată dimineața. Persoanele care s-au vaccinat au fost trecute într-un registru separat, în așteptarea repunerii în funcțiune a site-ului.
Au fost probleme şi la centrul de vaccinare de la Marius Nasta din București, după ce mai multe persoane au ajuns mai devreme acolo, iar centrul s-a aglomerat.
Coordonatorul campaniei de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiță, invitatul primei ediții a emisiunii Omul Potrivit, realizată de Adrian Cojocaru, spune la DigiFM că nu este nevoie ca oamenii să vină mult mai devreme față de ora programată.
El a explicat care e procedura în această situație:
„Pentru fiecare persoană sunt alocate aproximativ 15 minute, din care se efectuează triajul medical, se efectuează vaccinarea propriu-zisă și, ulterior, persoana respectivă ajunge în sala de așteptare pentru monitorizarea după vaccinare. Noi nu încurajăm venirea la centrul de vaccinare mult mai devreme decât este făcută programarea, având în vedere că suntem în pandemie și trebuie respectate măsurile de distanțare fizică. Trebuie să reducem la minimum posibil riscul de expunere la infecția cu SARS-COV-2. Cred că un interval maxim de jumătate de oră în preajma orei la care suntem programați este rezonabil și este bine să respectăm totuși acest interval”, a declarat Gheorghiță.
În cazul în care sunt persoane care s-au programat, dar nu au primit și data pentru rapel, Valeriu Gheorghiță a spus că alocarea pentru rapel va fi primită „automat” de la nivelul centrului de vaccinare.
„Persoana în cauză nu trebuie să aibă grija alocării zilei pentru efectuarea rapelului pentru că se face automat din platforma informatică și va fi notificată cu cel puțin 24 de ore anterior, fie prin e-mail sau sms, care îi reamintește să se prezinte pentru rapel”, a dat asigurări Valeriu Gheorghiță.
În ceea ce priveste situațiile în care oamenii efectuează programare și la telefon și online, aplicația nu permite dubla programare, spune medicul Valeriu Gheorghiță.
„Teoretic, aplicația nu trebuie să permită să se efectueze această dublă programare pe același CNP. Practic, va reprezenta prima programare efectuată indiferent prin ce modalitate va fi validată. Dacă cineva va vrea să mai facă o programare pe același CNP, aplicația îți semnalizează faptul că deja a fost efectuată programarea pentru persoana în cauză. Din acest punct de vedere, aplicația nu permite dublele programări.”, a declarat coordonatorul campaniei de vaccinare.
Peste 275 de mii de persoane sunt deja programate pentru vaccinare, iar 75% dintre acestea fac parte din categoria vâstnicilor. Anunțul a fost făcut de coordonatorul național Valeriu Gheorghiță la DigiFM, invitatul emisunii Omul Potrivit realizată de Adrian Cojocaru.
Restul de 25% sunt mai ales angajați din domenii esențiale.
Platforma va permite și programări în așteptare, deoarece a crescut numărul celor care doresc să se imunizeze, mai spune medicul.
„Astăzi pot să vă spun că sunt peste 275.000 de persoane programate. Ceea ce noi vom face în perioada următoare va fi să evaluăm oportunitatea deschiderii centrelor de vaccinare în fiecare județ, ca să permită programarea persoanelor și după data de 6 februarie. Mai mult decât atât, ceea ce a fost o veste mai mult decât îmbucurătoare, a fost că peste 75% dintre aceste persoane sunt persoane de peste 65 de ani și persoane cunoscute cu boli cronice. Până în 25% au fost persoane care deservesc activități esențiale. Ceea ce este bine pentru că se păstrează corect, echitabil, între numărul persoanelor care realmente sunt la risc să dezvolte forme severe, respectiv persoanele care deservesc activități esențiale.”, spune Valeriu Gheorghiță.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!