Azi este ziua înghețatei pe băț! Ea a fost patentată în Statele Unite în 1923. A fost inventată de Frank Epperson, producător de limonadă, care spunea că a avut această idee complet întâmplător în 1905, când a lăsat afară un pahar de limonadă cu o lingură în el. Peste noapte a înghețat și s-a creat prima înghețată pe băț din limonadă.
În anul 400 î.H., persanii au inventat un desert asemănător unei budinci reci, preparată din apă de trandafiri şi vermicelli, care era servită pe timp de vară de aristocraţi. Gheaţa era amestecată cu şofran, fructe şi multe alte arome. Preparatul, folosit şi astăzi în Iran, este numit “faludeh” şi este preparat din amidon sau grâu. Amestecul este îngheţat şi combinat cu apă de trandafiri şi lămâie.
Îngheţata era desertul favorit al califilor din Bagdad. Arabii au fost primii care au adăugat zahăr la îngheţată şi tot primii care au produs îngheţata în scop comercial, având fabrici încă din secolul al X-lea. Îngheţata era vândută pe atunci în pieţele oraşelelor.
In secolul V î.H., vechii greci vindeau deja în pieţele Atenei mici conuri de zăpadă amestecată cu fructe şi miere. De asemenea, si Alexandru cel Mare era un consumator fervent de zăpadă amestecată cu miere şi nectar.
În anii 1730, în America prima menţionare despre îngheţată este descoperită într-o scrisoare a guvernatorului din Maryland de la acea vreme, care descria delicioasa îngheţată cu căpşuni pe care o servise la un dineu. Iniţial, îngheţata de calitate era servită doar personalităţilor de elită, precum preşedintele George Washington, care obişnuia să consume cantităţi uriaşe din acest desert.
Fără linguriţă, pentru a termina o cupă de îngheţată trebuie linsă de 50 de ori.
Printre cele mai neobişnuite arome de îngheţată care au fost fabricate vreodată se număra avocado, usturoi, fasole azuki (un soi de soia roşie) sau jalapeno . Însă, cea mai ciudată dintre toate aromele este crema de mărar, comercializată pentru femeile însărcinate. Vânzările au fost dezamăgitoare.
Nu doar oamenii sunt “topiţi” după îngheţată. Potrivit unui studiu american, unul din cinci consumatori împarte desertul cu căţelul sau pisica; şi lor le place.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!