Data de 10 mai marchează Ziua Regelui sau Ziua Regalității. A fost și Ziua națională a României între 1866-1916 și 1918-1947. Astfel, cu această ocazie, v-am pregătit o listă de lucruri de știut despre Regele Mihai.
Regele a primit un singur nume de botez, Mihai.
Regele Mihai nu a avut, nici măcar în copilărie, un nume de alint.
Încă din fragedă copilărie, Regele Mihai a iubit mașinile și mecanica. La vârsta de 3-4 ani conducea pe aleile Palatului Cotroceni o mașinuță electrică, iar bunica sa, Regina Maria, notează în jurnal că Mihai făcea un zgomot asurzitor.
La vârsta de șase ani, Principele Mihai a luat primele lecții de conducere auto, în brațele unui șofer, fiindcă nu reușea să ajungă cu picioarele la pedalele mașinii.
Principele Mihai a devenit rege la 20 iulie 1927, în vârstă de 5 ani și 9 luni. Este singurul suveran al lumii care a trăit 90 de ani după încoronare.
Regele Mihai s-a îndrăgostit de Principesa Ana cu mult înainte de a o cunoaște personal. În timpul războiului, în România cinematografele prezentau, înainte de film, scurte reportaje de știri, cea mai mare parte de pe front. Regele Mihai, în sala de cinema a Palatului Regal, a văzut într-un reportaj de război din Maroc (1943), câteva secunde cu chipul Principesei Ana de Bourbon Parma, care lucra ca infirmieră pe front. A cerut operatorului să decupeze fotogramele filmului și să le transforme în mici fotografii, pe care le-a păstrat apoi, în mare discreție.
Regele Mihai a cunoscut pe Principesa Ana de Bourbon la nunta Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii cu Ducele de Edinburgh, care a avut loc la 20 noiembrie 1947, la Londra.
La momentul abdicării forțate, Regele Mihai avea 26 de ani, iar Principesa Ana, 24 de ani. Ei au ales să trăiască, împreună, viața exilului, care a durat cinci decenii.
Pe actul grec de căsătorie al Regelui Mihai cu Regina Ana, la rubrica “profesia” scrie “Rege” respectiv “Principesă”.
La 50 de ani de când s-au cunoscut, la Londra, Regele şi Regina au participat împreună la Nunta de Aur a Reginei Elisabeta a II-a, în noiembrie 1997. Atunci, Majestățile Lor au locuit la Palatul Buckigham.
În Anglia, în primii ani ai exilului, Regele Mihai a lucrat cot la cot cu Regina Ana în mica lor fermă de găini, vânzând duminica la piață ouă proaspete pentru a-și rotunji veniturile.
Când, la Villa Fantasia, Regele Mihai a avut nevoie de un mic spațiu pentru atelierul său auto, Regina Ana a construit cu mâna ei, pentru soțul ei, o magazie din lemn.
La Versoix, Regele Mihai a lucrat adesea în atelierul auto cu Regina Ana, care l-a secondat în procesul de reparare și restaurare a jeepurilor.
Regele Mihai a lucrat ca agent de bursă la New York.
De fiecare dată când cuplul regal s-au mutat în casă nouă, prima piesă ascultată a fost Poema Română, de George Enescu, un fel de binecuvântare muzicală a casei. Uneori, Regele și Regina ascultau această bucată muzicală înainte chiar de a desface valizele.
Căsătorindu-se cu o persoană de rit catolic, Regele Mihai nu ar fi putut accede la Coroana Britanică, deşi ascendenţii şi descendenţii săi s-ar afla şi în linia de succesiune britanică.
Regele a trăit 96 din cei 151 de ani ai Dinastiei Naționale.
Regele Mihai a fost cel mai longeviv suveran din întreaga istorie a țării noastre.
Regele Mihai, a mâncat mereu la prânz un singur fel, iar masa a durat 20-30 de minute. Cina sa a început mereu la ora 18.30, a cuprins 2 feluri și a durat 30 de minute.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!